NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: bdrmm, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Imants Vovers u.c.

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: The City Gates, Nick Cave & The Bad Seeds, P.S. PMS u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: mūzika no Ukrainas u.c.

Nav tādu ieroču, kas spēj apklusināt mūziku. Ukraiņu mākslinieki «Radio Naba» topā

"Radio Naba" mūzikas topu papildina vairāki ukraiņu mākslinieku ieraksti, pierādot, ka nav tādu ieroču, kas spēj apklusināt mūziku. Savukārt latviešu mūzikas topā jaunumi no "Jūdas grašiem", "Purple Negative" un "Tavas māsas nāsīm".

"BaWN" & "Апатія" – "Не прокинусь"

Divas pieredzes bagātas ukraiņu alternatīvā roka grupas apvienojušas spēkus dziesmā "Не прокинусь" ("Nepamodīšos"). Tās depresīvie vārdi skarbi atgādina par dzīvi kara plosītā valstī, kur "dienas atnes tikai sāpes", tomēr jaudīgais skanējums apliecina padošanās neiespējamību.

"Vanek Foundation" & Brother Culture – "Peace In"

"Vanek Foundation" ir ukraiņu mūziķa, producenta un mūzikas izdevniecības "Rookodill’a" dibinātāja Ivana Klimenko jaunākais projekts. Brother Culture ir regeja veterāns no Brikstonas Londonā, kur viņš kā dub/roots stila MC sāka uzstāties 80. gadu sākumā. "Esmu laimīgs par iespēju sadarboties ar Brother Culture, jo viņš ir viens no maniem mīļākajiem regeja māksliniekiem. Tāpat priecājos, ka arvien vairāk cilvēku dzied par Ukrainu," saka Ivans Klimenko jeb Vaneks.

"syayvo" – "ya ne zmih podolaty kalyuzhu"

Dziesma no ukraiņu drīmpopa apvienības "syayvo" pirmā albuma "Memories of Warm Times", kuru janvārī izdeva Kijivas mūzikas apgāds "Electricity". Drīmpopa ierāmējums šai kompozīcijai gan ir krietni par šauru, jo to paplašina gan tautas mūzikas skanējums, gan sapņos iebrūkošas distortētu ģitāru skaņas.

"Джозерс" та Люсі – "СННС (Столиця ніколи не спить)"

Elektroniskās mūzikas duets "Джозерс" stāsta, ka vēl 2021. gada nogalē viņi ierakstīja dziesmu par muļķīgo, augstprātīgo un liekulīgo Kijivas dzīves stilu un plānoja to izdot 2022. gada pavasarī. Karam sākoties, šī dziesma pilnībā zaudēja saikni ar īstenību un tikai tagad, piedzīvojusi dramatiskas izmaiņas, tāpat kā Ukrainas galvaspilsēta, nāk klajā ar pavisam citu vēstījumu.

"Село Близнюків" – "Час"

Vēl viena grupa no Ukrainas interesantās un īpatnējās mūzikas izdevniecības "Electricity" mākslinieku kataloga. Harkivas mūziķa Ihora Litvinova apvienība "Село Близнюків" ("Dvīņu ciems") ir tik daudzveidīga, ka starp tās dziesmām dvīņu nav – katra ir atšķirīga. Ieraksta "Час" ("Laiks") nosaukums lieliski atbilst tā melanholiskajai noskaņai, kurā dzidrs vokāls vienojas ar elektroniskiem ritmiem.

"Jūdas graši" – "Stulbā dziesma"

Pirms ceturtdaļgadsimta dibinātais "pank-rok-šlāger-sviest-roka" (pašu dots raksturojums) ansamblis "Jūdas graši" nekad nav vairījies no "bieza vārda", tieši otrādi – šķiet, ka dažkārt pat speciāli meklējis atskaņu ar "cirst". Šoreiz "Jūdas graši" ir neierasti pieklājīgi. Dziesmā ar refrēnu "Skani, skani, stulbā dziesma" nav neviena cenzējama vārda, taču trāpīts īstajā brīdī – neilgi pirms lielās balvu dalīšanas un tieši reizē ar diskusijām par latviešu mūzikas kvotām radiostacijās.

"Purple Negative" – "Megabee"

Pēc diviem mazalbumiem alternatīvā roka grupa "Purple Negative" ir gatava sava pirmā lielā studijas albuma "Megabee" izdošanai šopavasar. Pirmā no stropa izlido tituldziesma. "Tā stāsta par cīņu ar savu lielo un dzēlīgo ego. Tavās rokās ir visa kāršu kava, taču tu atsakies sākt spēli. Ar krāsaino un spilgto videoklipu grupa pasmejas par sevi un uzsāk cīņu ar lielo un baiso Megabee," stāsta "Purple Negative".

"Tavas māsas nāsis" – "Roboti dejo"

Nezināmu iemeslu dēļ grupas "Tavas māsas nāsis" līderis Emīls reiz izdomāja ieslēgties istabā. Tā it kā esot bijusi guļamistaba ar datoru un sintezatoriem. Tur arī esot tapusi šī dziesma, kurā koncentrēts viss, ko mēs zinām par ritmiski lipīgo pagājušā gadsimta 80. gadu elektronisko deju mūziku. Tā kā kopš "Kraftwerk" un vācu jaunā viļņa laikiem ir zināms, ka robotu dzimtā valoda ir vācu, neizpaliek arī iestarpinājums vāciski.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti