«Varēs dzirdēt jūru.» Komponists Zigmars Liepiņš valsts svētkos Latvijai dāvina klavierkoncertu

Ar klavierkoncerta pirmatskaņojumu Liepājā un būšanu savos laukos 18. novembri sagaida komponists Zigmars Liepiņš. "Tu no sirds to neizrausi," par Liepāju saka komponists Zigmars Liepiņš. Koncertā "Latvijai 105" Liepājā notiks viņa klavierkoncerta pirmatskaņojums.

17. novembra vakarā koncertzālē "Lielais dzintars" izskanēs svētku koncerts "Latvijai 105". Speciāli šim koncertam radīts arī jaundarbs. Klavierkoncerta autors ir komponists Zigmars Liepiņš, kurš šonedēļ kopā ar Liepājas simfonisko orķestri, diriģentu Jāni Liepiņu un pianistu Andreju Osokinu gatavojas pirmatskaņojumam. Zigmars Liepiņš sagaidīs pirmatskaņojuma īpašo notikumu, kas izskanēs kā dāvana Latvijai, un tad dosies svētkus svinēt uz saviem laukiem. Par Liepājas sajūtu, par svētku svinēšanu un klavierkoncertu ar Zigmāru Liepiņu pirms mēģinājuma sarunājās Inga Ozola.

Saruna ar Zigmaru Liepiņu pirmssvētku noskaņās
00:00 / 04:03
Lejuplādēt

"Tagad braucām, un apmēram no Durbes es saprotu, ka esmu atgriezies tā kā mājās. Es zinu katru koku, tas vītols, kas tajā vietā aug, kur tas pagrieziens.. es to zinu. Te gan viss strauji mainās. Nevaru visam izsekot līdzi, mazliet "Facebook" redzu, kur fanātiķi, kuri visu ko liek par Liepāju. No sirds ārā neizrausi! Ja esi dzimis starp ezeru un jūru... Mēs gan nebijām lieli cienītāji iet uz ezeru, pirmajā vietā bija jūra, ezers bija tikai rezerves variants," stāsta komponists.

Uz jautājumu, cik daudz trīsdaļīgajā klavierkoncertā, kas pirmo reizi izskanēs tieši Liepājā, ir jūtama viņa dzimtās pilsētas Liepājas klātbūtne, komponists Zigmars Liepiņš saka, – tik daudz, cik manī ir liepājnieks, bet ieklausoties tur noteikti varēs dzirdēt jūru.

Liepājā dzīvojot komponista meita, un vismaz divreiz gadā viņš apmeklē tuvinieku atdusas vietas gan Liepājā, gan Grobiņā. Ģimenes pēctecībai un kopā būšanai ir nozīme, saka Zigmars Liepiņš. Liepājnieka lokālpatriotisms mīt arī viņā.

"Es atļaušos teikt, ka diezgan pašportretisks, to lai katrs tulko, kā grib, tas raksturs tur parādīsies. Man pašam liekas, ka tur mani varēs vairāk atpazīt nevis pēc manas mūzikas, bet gan pēc mana rakstura. Rakstu impulsīvi, to, kas man tajā brīdī liekas, ka vajag rakstīt, un tikai tad es varu sākt analizēt, kas man tur sanācis," Zigmars Liepiņš stāsta par klavierkoncerta būtību un to, kas tajā atklāsies.

Tērpies baltā džemperī ar baltu šalli komponists Zigmars Liepiņš sēž daudzkrāsainajās koncertzāles krēslu rindās un uzmanīgi klausās, kā pirmo reizi ieskanēsies viņa radītais klavierkoncerts jau kopā ar orķestri, ik palaikam ko koriģējot, lai skaļāk ieskanētos vijoles vai kas cits. Ir zināms satraukums, atklāj Zigmars Liepiņš: 

"Atzīšos, ka esmu nervozs, koncertā gan tāds nebūšu. Pirmais mēģinājums, tagad es tikai izdzirdēšu, kas tur kopā ar orķestri notiek."

Skan melodiski, virtuozi un mūsdienīgi, ar sarežģītu mūzikas valodu – tas ir daudzveidīgs, tā par Zigmara Liepiņa klavierkoncertu saka pianists Andrejs Osokins, kurš 17. novembra vakarā koncertzālē "Lielais dzintars" kopā ar Liepājas simfonisko orķestri atskaņos Zigmara Liepiņa klavierkoncertu.

Komponists Zigmars Liepiņš atklāj, ka svētku laikā bieži vien nākas doties uz dažādiem pasākumiem, arī šoreiz viņš atrodas Liepājā un svin svētkus ar mūziķiem koncertā "Latvijai 105", taču, ja vien ir iespējams, viņš izvēlas rāmu būšanu savā ārpilsētas mājā.

"Citreiz ir kāds koncerts, kaut kur kaut kas notiek, ja nenotiek, tad dodamies uz laukiem, ārpilsētas māju – skatāmies televizoru, dziedam himnu un jūtamies laimīgi! Ja izdodas savākties kopā, tad ļoti labi. Ņemot vērā mūsu publisko statusu, izmantoju katru iespēju nebūt publikā. Arī šoreiz brauksim uz laukiem, pabeigsim te 17. [datumā] un tad 18. – redzēs vai tirgus strādās – nopirksm kartupeļus un brauksim prom uz Rojas pusi, uz laukiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti