Kultūras rondo

"Saulesraksts" - Reins Rauds un Maima Grīnberga iepazīstina ar jauno romānu

Kultūras rondo

Prāgas scenogrāfijas kvadriennālē ekspozīcija "Ceļā". Stāsta Gundega Laiviņa

Pianists Reinis Zariņš kopā ar mākslinieci Marilēnu Šiltkampu īstenos projektu "Atmošanās"

Stravinska «Svētpavasaris» audeklā. «Hanzas peronā» notiks performance «Atmošanās»

"Mēs ceram pielaist skatītājus pēc iespējas tuvu audekliem, lai viņi var gandrīz vai fiziski sajust to, kā tas notiek," teic pianists Reinis Zariņš, kurš 17. jūnijā pulksten 19.00 kultūras telpā "Hanzas perons" kopā ar nīderlandiešu gleznotāju Marilēnu Šiltkampu (Maryleen Schiltkamp) realizēs mākslu sinerģijas projektu – dzīvās mūzikas/glezniecības performanci "Atmošanās".

Iemiesot dzīvās mūzikas/glezniecības performancē Igora Stravinska (1881. gads, Orienbauma – 1971. gads, Ņujorka) oriģināli baletam "Svētpavasaris" rakstīto mūziku ir Reiņa Zariņa un Marilēnas Šiltkampas sens sapnis un abu ilggadējās sadarbības līdz šim augstākais punkts. "Pirms gadiem desmit man tāda ideja nāca prātā, ka gribas redzēt dzīvajā koncertā, ka tiek spēlēta mūzika un tā mūzika tajā mirklī arī tiek vizualizēta. Kā to panākt, kā to izdarīt, man nebija ne jausmas," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidro pianists Reinis Zariņš. Zariņš norāda, ka jau sākotnēji ievērojis Marilēnas darbu sasaisti ar mūziku, "darbi, ko es biju redzējis, izrādās, bija viņas pieredze koncertā un viss, ko tā mūzika asociatīvi visos dvēseles līmeņos viņā modina, viņa pēc tam gāja studijā un ar eļļu vairākus mēnešus gleznoja to savu pieredzi."

Pianists Reinis Zariņš koncerta tapšanas procesu apraksta kā rūpīgu un ilgstošu darbu, kurā viņš analizē izvēlētos mūzikas skaņdarbus, savukārt māksliniece Marilēna Šiltkampa lasa notis un pēta to, kā šos darbus vizualizēt. "Šī programma būtībā visa centrējas ap Igora Stravinska slaveno baletu "Svētpavasaris", kas ir pagānisks pavasara modināšanas rituāls, kurā neiztiek arī bez cilvēka upura. Mēs to rādīsim simboliskā, varbūt pat arhetipiskā līmenī. [..] Pirms tam es iesildu šo skaņdarbu ar trim saviem soloskaņdarbiem, kas arī kaut kādā mērā ir saistīti ar šo modināšanas tēmu," koncerta "Atmošanās" tematiku skaidro pianists.

Kopā ar Marilēnu Šiltkampu pianists Reinis Zariņš jau ir koncertējis Anglijā, Nīderlandē un arī Cēsu Mākslas festivālā, bet baleta skaņdarbu, kas izskanēs koncertā "Atmošanās", pianists raksturo kā līdz šim visizaicinošāko un apjomīgāko kopdarbu.

Muldimedialā performance ir viens no "Arterritory.com" projektiem ciklā "energART", kura fokusā ir mākslas domāt rosinošais un dziedinošais spēks. Kaut projekta sākumpunkts ir Rīga, tam iecerēts turpinājums arī vairākās citās Latvijas pilsētās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti