Pāri valodas barjerām. Saruna ar mūziķi, pasaules ceļotāju Reini Jauno

13. jūlija pievakarē mūziķis Reinis Jaunais kopā ar draugiem uzstājās Vagonu zālē, prezentējot maijā izdoto albumu "Vārdi", ar kura programmu jau bija uzstājies koncerttūrē Itālijā, pārkāpjot valodas barjeras.

Reinis Jaunais ir pazīstams kā virtuozs ģitārists, bet ar albumu "Vārdi", kas ir dziesmu albums, viņš skaļāk piesaka arī savu balsi. Tiesa gan, viņš ir dziedājis jau iepriekš. Albumā ir 13 dziesmas, kuras Jaunais iespēlējis kopā ar mūziķiem: Ernu Daugavieti, Katrīnu Dimantu, Kapteini Reini un Kristu Kazāku, un tās fiksējis skaņu inženieris Kaspars Bārbals.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Koncertvakaru atklāja ģitārista labs draugs Kregs Satons, pazīstams arī kā The Flamenco Thief, kas savā ģitārmūzikā meistarīgi ievirpina arī flamenko. Reinis Jaunais uz skatuves kāpa kopā ar čellisti Ernu Daugavieti un multiinstrumentālistu Hariju Vagrantu. Viņiem pievienojās projekts "Siltais zīmējums", kura dalībnieki – aktieris un režisors Varis Klausītājs deva dzejai savu balsi, savukārt ilustratore un dzejniece Lote Vilma Vītiņa Reiņa mūziku attēloja zīmējumā uz dzeltenas sienas. Reiņa Jaunā mūzika ir atmosfēriska un sajūtām bagāta. Viņš nevairās arī no skumjām, bet arī tās Reiņa un draugu izpildījumā izklausās saldenrūgtas. Iespējams, atrašanās ceļā un pasaules iepazīšana viņam atnesusi izpratni par pasaules un arī emociju mainīgumu, un šī zināšana bija dzirdama arī Vagonu zāles vakarā.  Pēc koncerta iztaujāju Reini Jauno gan par uzstāšanos pasaulē, gan par jauno albumu.

Aiga Leitholde: Tu tik tikko atgriezies no tūres. Kā tev labi gāja?

Reinis Jaunais: Es biju tūrē, uz kuru aicināja itāļi. Pasākumi bija forši, bet tie nebija viegli, jo Itālijā valdīja liels karstums. Pēc pandēmijas ļoti gribējām atgūt nokavēto un pagājušajā gadā septiņus mēnešus pavadījām ceļojot – piecus mēnešus ģimene tūrēja kopā ar mani, divus es viens pats. Kad esmu tūrē viens, koncertus cenšos saplānot katru dienu. Kad ceļoju kopā ar ģimeni, koncertus neplānojam tik intensīvi, lai bērni pārāk nenogurst. Man patīk koncertēt Vidusjūras reģionā – tur ir atsaucīga auditorija, kas novērtē mūziku un atšķirīgo, tajā pašā laikā vasarā kopā ar bērniem negribētu tur atgriezties. Kad ceļojam, mēs guļam pielāgotā busiņā, kur šoreiz karstuma dēļ bija grūti nakšņot. Bērniem šāds karstums tomēr bija par traku, un, ja bērniem tūres laikā paliek grūti, tas nozīmē, ka arī man nebūs viegli.

Reinis Jaunais kopā ar draugiem uzstājas Vagonu zālē
Reinis Jaunais kopā ar draugiem uzstājas Vagonu zālē

Tu esi viens no latviešu mūziķiem, kas visvairāk ir spēlējis pasaulē.

Nezinu nevienu, kas koncerttūrēs dotos tik bieži, kā to daru es, bet manā gadījumā tūri veido mazi koncerti. Kamēr citi mūziķi, kuriem tūrēs ir mazāk koncertu, sasniedz skaitliski lielāku auditoriju. Tā kā – tas ir relatīvi. Jāpiemin, ka aktīvi pasaulē spēlē arī "Waterflower" un elektriskā panka projekts "Alien State". Šo projektu Latvijā, šķiet, zina retais. Es pats arī neplānoju katru gadu pavadīt septiņus mēnešus tūrējot. Iespējams, jau nākamo gadu pavadīšu mierīgāk.

Šovakar albuma "Vārdi" atklāšanas koncertā spēlēji kopā ar citiem mūziķim. Kā izjūti šo atšķirību?

Izjūtu atšķirību. Viens no iemesliem, kāpēc es varu tik daudz koncertēt, ir tāds, ka uzstājos viens. Daudzas koncertvietas nemaz nevar uzņemt pilnu grupu – vieta ir ierobežota vai jāievēro trokšņa ierobežojumi, vai kas tamlīdzīgs. Spēlējot kopā ar draugiem, šajā vakarā kopā ar Ernu Daugavieti un Hariju Vagrantu, tā ir pilnīgi cita komunikācija, nekā man esot vienam ar klausītājiem. Man ļoti patīk, ka uz skatuves varu komunicēt un mācīties, iedvesmoties no saviem draugiem. Gan jau pienāks brīdis, kad arī plašākā sastāvā došos koncerttūrē.

Reinis Jaunais kopā ar draugiem uzstājas Vagonu zālē
Reinis Jaunais kopā ar draugiem uzstājas Vagonu zālē

Albums "Vārdi" klausītājiem ir pieejams jau kopš maija. Kā tas ir iedzīvojies? Vai albuma dziesmas izpildi arī koncertos ārzemēs?

Tās vietas ārzemēs, kur es spēlēju, parasti pulcē klausītājus, kas vēlas dzirdēt citādāku mūziku, tajā skaitā valodās, kuras viņi nesaprot, un angliski vēl nevienu dziesmu neesmu sarakstījis. Šis albums ir uz tekstu orientēts, jo man šoreiz gribējās izcelt dzeju. Albums ir labi atspoguļots medijos, un esmu sapratis arī to, ka manis radītā mūzika ir neformāts, kas ir likumsakarīgi, jo pats klausos neformāta mūziku. Ja es ļoti censtos, varbūt man izdotos sarakstīt radio hitu, bet, vai man patiktu šo dziesmu izpildīt dzīvajā, tas ir cits jautājums. Visu cieņu maniem draugiem, kas spēlē popmūziku, es novērtēju, cik liels darbs tur ir ieguldīts! Albums "Vārdi" ir uzrunājis dziesminiekus – tieku aicināts uz dziesminieku pasākumiem gan uzstāties, gan iesaistīties organizēšanā. Mani aicina būt žūrijā un vērtēt jaunos dziesminiekus, kas man ir pilnīgi jauna pieredze. Savā auditorijā albums aizgāja, bet tā ir šaura auditorija.

Reinis Jaunais kopā ar draugiem uzstājas Vagonu zālē
Reinis Jaunais kopā ar draugiem uzstājas Vagonu zālē

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti