Kultūras ziņas

Filmu "Suņa skatiens" pirmizrādīs, skanot dzīvajai mūzikai

Kultūras ziņas

Ļaunums, vara un brīvības sekas iestudējumā "Kaligula"

Gaidāms kontrastains Rudens kamermūzikas festivāla noslēgums

Mikslis starp moderno un klasisko. Gaidāms kontrastains Rudens kamermūzikas festivāla noslēgums

Sestdienas, 14. oktobra, vakarā gaidāms šī gada Rudens kamermūzikas festivāla noslēguma koncerts. Vakara gaitā tiks iedzīvināti dažādu laikmetu komponistu darbi – Jozefa Haidna, Ludviga van Bēthovena, Vitolda Ļutoslavska, kā arī Tomasa Adesa kompozīcijas. Turklāt "Sinfonietta Rīga" diriģenta godā šajā reizē būs Klemenss Šults.

"Manuprāt, galvenais, kas raksturo šo koncertu, ir mikslis starp moderno un klasisko mūziku. Starp Haidnu un Bēthovenu, starp Ļutoslavski un Adesu. Es domāju, ka tajā būs viss, kas nepieciešams mūzikas mīļotājam," teic diriģents.

Viņš atzīmē, ka Haidns ir zināms komponists, bet šo viņa konkrēto uvertīru atskaņo ļoti reti: "Tāpat būs vijoles improvizācijas elementi, tāpēc tas izklausīsies kā kaut kas jauns un svaigs. Tāpat ar Bēthovenu – vienmēr ir patīkami atskaņot visiem zināmus darbus, bet spēlēt tos citādāk. Un ar šo orķestri ir brīnišķīgi strādāt, jo viņi ir gatavi radoši izpausties."

"Man šķiet, ka tev vienmēr ir jābūt radošam. Nav nepieciešamība vienmēr izdomāt kaut ko jaunu, bet vienkārši padarīt klasiskos darbus dzīvus," teic Klemenss Šults.

Vijolniece Paula Šūmane par darbu ar diriģentu saka: "Protams, Vīnes klasika, tas ir zelta repertuārs, bet viņš tur iepūš šodienas elpu. Un šie skaņdarbi – kaut ļoti seni – kļūst dzīvi šodien. Protams, kontrastā ir Ļutaslavskis un Adess ar brīnišķīgiem solistiem, kas dod lielu kontrastu un aizved mūs pilnīgi citā tādā noskaņā. Tā kā ļoti krāsaina un bagātīga programma."

"Tad, kad es mājās trenēju šo skaisto komponista Adesa miniatūru, mana meitiņa un dēliņš ieskrēja istabā – "Kas tas ir? Mēs gribam iet uz koncertu!" Tas vien man liekas tik skaisti, ka pat bērna sirdi, kurš nav profesionālis, tas spēj uzrunāt," izceļ Paula Šūmane.

Vitolda Ļutoslavska kompozīciju "Sinfonietta Rīga" atskaņos kopā ar diviem solistiem – arfisti Ievu Šablovsku un obojistu Egilu Upatnieku. Tas ir darbs, kuru pirmo reizi Latvijā atskaņoja tieši Rudens kamermūzikas festivālā pirms 15 gadiem.

"Šis skaņdarbs ir rakstīts vienam konkrētam pārim. Tie ir Heins Holigērs un Urzula Holigēra. Tur ir sarunas, tur ir strīdi, tur ir pažēlošanās vienam uz otru. Tur ir dialogs, tur ir runāšana reizē,  katrs par savu tēmu. Un, ko es tur jūtu, ka tur ir tāda ārēja brīvība, bet tajā pašā laika tur ir savi noteikumi," saka Ieva Šablovska.

Par darbu ar Latvijas mūziķiem Klemenss Šults teic: "Šis ir patiešām ļoti augsta līmeņa orķestris. Daudz jaunu cilvēku vai vienkārši ir sajūta, ka tas ir ļoti svaigs."

"Kopš sākās mēģinājumi man uzreiz iekrita sirdī tas, cik ļoti meistarīgi strādā diriģents. Un viņš ir kā tāds tēlnieks, es teiktu. Mūs veido kā mālu savās rokās. Tie, kas nokļūs koncertā, būs tam liecinieki," atzīmē vijolniece Paula Šūmane.

Arfiste Ieva Šablovska piebilst: "Viņš ļoti iedrošina mūziķi, un es jūtu, ka būs ļoti viegli koncertēt ar viņu, man nebūs stresa par  mūsu sadarbību. Tas tiešām viss būs tā ļoti plūstoši."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti