Liepājas koncertzālē un tiešraidē klausītājus iepazīstinās ar ukraiņu kamermūziku

25. februārī pulksten 15.00 Liepājas koncertzāles kamersērijā "Personīgi" ukraiņu dziedātāja, diriģente un muzikoloģe Oksana Nikitjuka un latviešu pianiste Herta Hansena klausītājiem piedāvās ukraiņu un latviešu kamermūzikas programmu "Saulespuķu ceļš". Koncertu varēs baudīt gan klātienē, gan tiešraidē koncertzāles digitālajā platformā digitalaisdzintars.lv un "Youtube" kanālā, informēja koncertzāles pārstāvji.

"Tāpat kā Latvijā, arī Ukrainā tradicionālās kultūras radošās izpausmes un tautas melodijas ilgus gadus tika apslāpētas un pat aizliegtas. Tas ir likumsakarīgi, ka komponisti vēlējās saglabāt ukraiņu tautas melodijas un tekstus. Šajā laikmetīgajā versijā mēs dzirdēsim ne tikai melodijas un ritmus, bet arī tautasdziesmu vārdus. Tajos slēpjas filosofija un tautas gudrība," programmas saturu ieskicēja Oksana Nikitjuka.

Oksanas Nikitjukas dzīvi izmainīja karš – pašlaik viņa ir Valsts akadēmiskā kora "Latvija" soliste, uzstājusies arī ar "Sinfonietta Rīga", turpina regulāri koncertēt Ukrainā un repertuārā pamazām iekļauj latviešu komponistu darbus. Tas cieši sasaistās ar gaidāmā koncerta moto – pagātnes mijiedarbe ar šodienu paver mums ceļu uz nākotni.  Smeldze un dzīvīgums, skaudrums un maigums.

Koncerta pirmajā daļā skanēs Ukrainas komponistu mūzika, kas balstīta folkloras senākajos slāņos. Izmantojot Oksanas Nikitjukas lektores pieredzi un ukraiņu mūzikas zināšanas, dziesmu atskaņojumus caurvīs mūzikas apskatnieka, koncertzāles "Lielais dzintars" mākslinieciskā vadītāja Oresta Silabrieža saruna ar Oksanu par maz pazīstamo ukrainas mūzikas kultūru, kuru aizēnojis krievu imperiālisms.

Otrajā daļā tiks atskaņota šim koncertam veidota latviešu mūzikas programma. Šeit Oksana Nikitjuka un Herta Hansena īpašu uzmanību pievērsušas folklorā ieinteresētiem komponistiem.

Raksturīgi "Lielā dzintara" koncertsērijai "Personīgi" – pēc koncerta 2. stāva galerijā koncerta apmeklētāji varēs satikt mūziķes neformālā gaisotnē, lai aprunātos par viņu radošo ceļu, iedvesmas avotiem un izaicinājumiem.

Oksana Nikitjuka ir mecosoprāns, kordiriģente un muzikoloģe ar pārdesmit gadu darbības pieredzi Ukrainā un citviet pasaulē. Kopš 2023. gada februāra Valsts akadēmiskā kora "Latvija" dziedātāja un soliste. Pirms tam Oksana Nikitjuka gadu strādāja Parīzē, vadot vairākus amatierkorus, savukārt pirms kara viņa bija Nacionālā kamerorķestra "Kyiv Kamerata" soliste, Ukrainas Valsts kora "Dumka" soliste un Ukrainas Nacionālās Mūzikas akadēmijas lektore. Uzstājusies Polijā, Vācijā, Francijā, Itālijā, Izraēlā, Apvienotajā Karalistē, Kanādā, ASV u. c.

Pianiste Herta Hansena ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesore Kameransambļa un klavierpavadījuma katedrā. Aktīvi koncertējoša mūziķe, dažādu kamermūzikas projektu dalībniece, daudzu dziedātāju un instrumentālistu uzticama skatuves partnere. 2013. gadā saņēmusi Lielo mūzikas balvu kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti