Iemācīt ticēt labajam. Latgales jaunie mūziķi aicina uz koncertuzvedumu Rēzeknē

Piektdien, 12. janvārī, pulksten 17.00 Rēzeknes kultūras namā skanēs koncertuzvedums "Ziemassvētki Mēnessciemā". Uzvedumu pēc Māra Reinberga tāda paša nosaukuma pasakas motīviem veidojuši Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas jaunie mūziķi un pedagogi.

Rēzeknē skanēs koncertuzvedums „Ziemassvētki Mēnessciemā”
00:00 / 04:19
Lejuplādēt

Kode, Poga, Sniegavīrs un citi Mēnessciema iemītnieki pirmoreiz svētku sajūtu uzbūra vēl pirms Ziemassvētkiem Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā. Uzsākot Jauno gadu, skola un tās audzēkņi koncertuzvedumu vēlas dāvināt ikvienam rēzeknietim un pilsētas viesim.

Koncertuzvedums "Ziemassvētki Mēnessciemā" stāsta par svētku gaidīšanas prieku. Neiztikt arī bez intrigām, jo daži iemītnieki kals plānus, lai izjauktu Ziemassvētkus, taču beigās uzvarēs draudzība. Stāsts nav tikai par Ziemassvētkiem, bet par draugiem un ticību labajam, uzsver koncertuzveduma režisore, mūziķe un Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas pedagoģe Ingrīda Balode: "Protams, ka dzīvē ir dažādi slikti notikumi, bet mēs vienmēr gribam ticēt labajam. Ir tās lietas – ticība, mīlestība.

Mēs ļoti gribam, lai uz zemes ir miers, līdz ar to pēc iespējas labākām domām, labākiem nolūkiem ir jābūt, un mums tas ir jāaudzina arī savos bērnos."

Ingrīda Balode
Ingrīda Balode

Koncertuzvedumu veidojusi vairāku desmitu cilvēku komanda – režisore Ingrīda Balode, kordiriģente Anda Lipska, pavadošā grupa, bērnu mūzikas skolas 4. līdz 8. klašu koris "Ķiršu dārzs", kā arī Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas jaunie mūziķi. Ingrīda Balode stāsta: "Šeit ir tā kopības sajūta. Viņi sajūt viens otra plecu, izvirzās solisti, kas ir ļoti svarīgi. Viņi arī darbojas kā aktieri un var iejusties dažādos tēlos. Es domāju, ka šī pieredze viņiem ir milzīga un tas ir ļoti labs starts izaugsmei."

Vidusskolēniem, kuri kā aktieri iejūtas dažādos tēlos, šis koncertuzvedums ir arī daļa no mācību procesa priekšmetos "Skatuves kustība" un "Runas kultūra".

"Šajā izrādē es tēlošu Sniegavīru un Ķirmīti," teic Amanda Linda Maculeviča, kura mācās Diriģēšanu Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolas 4. kursā. "Ķirmītis man ir tāds ļoti mazs, veikls tēls. Viņš ir ļoti labs draugs, viņš ir draugs Pogai, un Pogu parasti apceļ, tad es esmu tas, uz ko viņa var paļauties. Bet Sniegavīrs man ir pretējais – esmu klibais sniegavīrs, staigāju ar spieķīti. Esmu ļoti noraizējusies. Es pat mainu balsis, lai tiem tēliem pieskaņotos. Man ļoti patīk. Esmu pateicīga par šo iespēju. Varu teikt, ka man tas patīk un piestāv – tēlot dažādus tēlus."

Izrādē piedalās arī Ērika Ruhmane, kura Tradicionālās mūzikas nodaļā apgūst vijoles spēli. Šajā izrādē viņa tēlo Kodi: "Es lienu no televizora ārā un baidu mazus bērnus. Es viņiem saku, ka atņemšu Ziemassvētkus. Šāda pieredze man ir otro reizi – kādreiz, kad bija pavisam maza, es tēloju vāveri, kas skraidīja pa skatuvi. Ļoti patīk. Visi ir atraduši savu vietu, visiem ļoti patīk. Visi ir uztvēruši to noskaņu, kas ir šajā stāstā – ka ir jāpieņem tas Ziemassvētku gariņš, kas ir. Jāpieņem visi un jāpriecājas par to, ka tev ir draugi, ka tev ir ģimene, un jāsadzīvo visiem kopā ļoti draudzīgi. Arī ar kodēm, kas grauž drēbes."

Pagājušā gada pavasarī tika iestudēts pirmais koncertuzvedums par Mēnessciema iemītniekiem. Septembrī, atgriežoties skolā, audzēkņi vēlējušies iestudēt vēl kādu muzikālu stāstu, tāpēc šo jau var saukt par jaunu tradīciju Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti