Kultūras ziņas

Atvērts žurnāla "Strāva" septītais numurs

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Blūza sajūta un garša Bonija Fīldsa mūzikā

«Skatuve ir manas mājas, un mūzika ir mana dzīve». Latvijā uzstājas amerikāņu blūzmenis Bonijs Fīldss

"Skatuve ir manas mājas, un mūzika ir mana dzīve." Tie ir amerikāņu blūzmeņa Bonija Fīldsa vārdi, un mākslinieka lielākais prieks un dzīvesveids patiesi ir muzicēšana. Viņa uzstāšanās karte ir plaša, un ne pirmo reizi viņš viesojas arī Latvijā. Tūres pirmais koncerts 10. augustā izskanēja kultūras centrā "Ulbrokas pērle".

Spēcīga un pārliecinoša balss, spoža un virtuoza trompetes spēle, skatuves harisma un enerģija. Tā var raksturot blūza un fanka mūziķi Boniju Flīdsu, kas šajās dienās uzstājas Latvijā. Mākslinieks atklāj, ka blūzu mīl divu iemeslu dēļ – ar to var būt uz skatuves līdz pat ļoti ilgam vecumam un šī mūzika vieno cilvēkus.

"Es ar to uzaugu kopš bērnības, un domāju, ka spēlēšu līdz pat savai nāvei. Es negribu pensionēties. Man jau teica, ka pensija tuvojas, bet es cenšos to neklausīties. Es spēlēšu mūziku, kamēr vien varēšu," stāsta Bonijs Flīdss.

Fīldsa karjeru raksturo pasaules vēriens. Viņa skatuves partneru loks aptver plašu amerikāņu blūza leģendu loku, viņš ir gaidīts viesis nozīmīgos festivālos un koncertzālēs. Latvijā viņš uzstājas ar mūsu blūza mūziķiem Jāni Kalniņu, Ati Andersonu, Raiti Kalniņu un Mārci Kalniņu.

"Varbūt kā solists viņš nav tik atpazīstams cilvēkiem. Ēriku Kleptonu pazīst arī tie, kas nepazīst blūzu, bet tad Bonijs varētu būt tas nākamais solis, ka viņš ar tiem visiem ir kopā spēlējis un tagad no tās visas savas pieredzes attīsta un dara savu lietu," mūziķi raksturo basists Mārcis Kalniņš.

"Galvenais ir, lai blūzam būtu vieta mūzikas industrijā. Jo popmūzika, hiphops, reps, souls, r&b – šie žanri jau ir augšgalā, bet maz var dzirdēt par blūzu. Man tas šķiet dīvaini, jo blūza mūziķi dzīvo ilgāk par citiem. Ja var nodzīvot līdz 90 gadiem un joprojām kāpt uz skatuves, es to ļoti respektēju. Es to gribu. Tāpēc es to daru, es gribu spēlēt mūžīgi. Skatuve ir manas mājas, un mūzika ir mana dzīve," teic Fīldss.

Šajā reizē pirmais Bonija Fīldsa koncerts Latvijā notika kultūras centrā "Ulbrokas pērle". Blūza cienītāji zāli nebija pārpildījuši, taču mūziķi atzīst, ka uzstāšanās pilnībā izdevās.

"Tā ir bauda, kā viņš to parāda visu un arī kā pārējie mūziķi to visu saprot. Mums bija ļoti viegli," stāsta ģitārists Jānis Kalniņš. "Muzikāli blūzs nav sarežģīts, bet svarīgākais tur ir sajūtas. Un, ja klausītājs, skatītājs nolasa tās sajūtas un to sajūtu patiesumu, tad, man liekas, tas ir tas."

11. augusta vakarā Bonijs Fīldss uzstājas Rēzeknē, bet nedēļas nogalē viņu būs iespēja dzirdēt Saulkrastos un Liepājā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti