Pa ceļam ar Klasiku

Sērijā "Direktora izvēle" izdota grāmata par Mākslas muzeju "Rīgas birža"

Pa ceļam ar Klasiku

Paziņoti "Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti un mūža balvas ieguvēji!

"Klasikas" viesi – JVLMA un LMT Gada balvas laureāti Daniils Mickevičs un Artūrs Švarcbahs

Par izciliem sasniegumiem mūzikā – ar JVLMA Gada balvu suminās divus jaunos māksliniekus

Šogad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Gada balvas par izciliem sasniegumiem mūzikā un pedagoģiskajā darbā nozīmīgāko apbalvojumu – Gada balvu jaunajam mūziķim – saņems divi studenti: Klavierspēles 3. semestra students Daniils Mickevičs un Kora diriģēšanas specializācijas 7. semestra students Artūrs Švarcbahs. Abiem šī nominācija bijusi skaists pārsteigums, viņi stāstīja Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku".

Suminās divus jaunos māksliniekus

11. janvārī – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) 104. dzimšanas dienā – pulksten 18.00 Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē jau 19. gadu tiks pasniegta JVLMA Gada balva par izciliem sasniegumiem mūzikā un pedagoģiskajā darbā.

Šajā tik svarīgajā un skaistajā dienā akadēmijas nozīmīgāko apbalvojumu – Gada balvu jaunajam mūziķim – par izciliem sasniegumiem mūzikā un radošu aktivitāti 2023. gadā saņems divi lieliski jaunie mākslinieki – Klavierspēles 3. semestra students Daniils Mickevičs un Kora diriģēšanas specializācijas 7. semestra students Artūrs Švarcbahs.

Abi mākslinieki atklāja, ka nominācija ir bijusi pārsteigums. Pirms tam neko par to, kuri studenti balvai tiek apsvērti, viņi nezināja. 

"Par balvu uzzināju vienā vakarā, saņemot no mūsu akadēmijas rektora skaistu vēstuli e-pastā par to, ka jūs esat saņēmis balvu un gaidīšu jūs 11. janvārī. Jā, tas bija tiešām pārsteigums. Nākamajā dienā to jau publicēja sociālajos tīklos, un viss notika ātri, bet pilnīgi negaidīti," sajūtās dalījās Mickevičs.

Mākslinieki atklāja, ka balvas pasniegšanas koncertā vienosies arī kopīgā skaņdarbā, Mickevičs būs pie klavierēm, Švarcbahs kā diriģents, izpildot Pētera Vaska "The Fruit of Silence".

Ceturtdien ar JVLMA Gada balvu mācībspēkam 2023 tiks godināts arī komponists, studentu vidū cienīts un iemīļots docents Jānis Petraškevičs. 

Svinīgajā svētku koncertā dzirdēsim gan pašus Gada balvas laureātus, gan arī virkni solistu: Ievu Salieti, Artūru Noviku, Brigitu Čirkši, Valteru Gleški, Emīlu Giluču, Agati Grīnhofu, Kati Kokamegi, Tomu Kursīti, Markusu Rūtentālu, JVLMA brass ansambli, JVLMA jaukto kori un simfonisko orķestri diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

Kordiriģēšanu apvieno ar solo dziedāšanu

Švarcbahs kora diriģēšanas mākslu apgūst pie profesora Andra Veismaņa, bet tāpat viņš uz vairākām pasaules skatuvēm kāpis arī kā kordziedātājs un solo izpildītājs. Savu studiju laikā vienu gadu viņš ir pavadījis, dziedot Zviedrijas Radio korī. 

"Viens no tādiem maniem augstākajiem brīžiem, kurā arī es pats esmu sajutis to augstāko pacilātības sajūtu, bija iespēja uzstāties kā solistam ar Latvijas Radio kori. Tā bija koncerttūre Japānā, un man bija iespēja dziedāt basa solo partiju Mocarta "Rekviēmā" ar orķestri. Pēdējo gadu laikā es tiešām daudz esmu uzstājies ārzemēs kā dziedātājs. Tā nu ir sanācis, ka es gan dziedu, gan diriģēju, un tiešām izbaudu gan vienu, gan otru," stāstīja Švarcbahs.

Artūrs Švarcbahs
Artūrs Švarcbahs

Mākslinieka karjeras gājumā nevar nepieminēt arī divus starptautiskus konkursus, kuros viņš startējis jau kā kordiriģents. Gan pagājušā gada martā Slovēnijā, gan 2022. gada decembrī Polijā notikušajos kordiriģentu konkursos Švarcbahs ieguvis godalgotas vietas un vairākas specbalvas. 

Protams, jaunais mākslinieks apzinās, ka apvienot gan kordiriģēšanu, gan solista karjeru varētu būt izaicinoši, taču šobrīd vēl nespēj izšķirties par labu vienam vai otram. 

"Es daudz laiku veltu, lai mācītos gan vienu, gan otru. Šobrīd man ir ieplānots, ka es vēl diezgan daudz gan kā dziedātājs, gan kā diriģents uzstāšos nākotnē un apvienošu to. Es tiešām mīlu gan vienu, gan otru," pauda Švarcbahs.

Iedvesmu gūst starptautiskā pieredzē

Arī pianistiem ir dažādi izvēles ceļi, pa kuriem iet un attīstīties savā muzikālajā karjerā. Mickevičs vērtēja, ka izaicinošākais no tiem ir kļūt par solistu. 

"Protams, eksistē līdzās šim arī fantastiska kamermūzika, spēlēšana kā pavadītājam ar vokālistiem, ar dažādiem instrumentālistiem, spēlēšana arī orķestrī. Tas viss ir ļoti interesanti, un man šķiet, kamēr vien ir iespējams to visu vairāk vai mazāk apvienot, ir jāpamēģina viss, ir jāsaprot, kas sanāk labāk, kas sliktāk, ir jāizsver savas stiprās un vājās puses un jāiet pa to ceļu, kas tiešām šķiet tas piemērotākais," pauda Mickevičs.

Daniils Mickevičs
Daniils Mickevičs

Jaunais pianists šogad kā solists ar savu programmu devies tūrē pa Vāciju, ar savu pirmo lielo solo koncertu debitējis arī "Mazajā ģildē". Pēc tam strauji sekoja arī uzvara Jāzepa Vītola starptautiskajā pianistu konkursā.

"Pēc konkursa nāca tāds melnā darba periods, mācoties jaunu programmu un gatavojoties braucienam uz Vāciju, kas noslēdzās tikai vakardien. Tā bija balva pēc uzvaras Vītola konkursā – iespēja aizbraukt uz vienu nedēļu uz meistarklasēm pie pianista Gintara Januševiča, kas ir izcils pianists un arī pedagogs," stāstīja Mickevičs.

Šī pieredze viņam devusi daudz. Vācijā Mickevičam bijusi iespēja apmeklēt ne tikai trīs meistarklases un piecus koncertus, bet arī kopā ar skaņu režisoru veikt ierakstu studijā. 

"Tagad ar vēl lielāku iedvesmu esmu gatavs turpmākajiem koncertiem, tostarp šajā ceturtdienā," atzina Mickevičs. 

Turpmākie pianista plāni vēl tikai top, bet viņš atklāja, ka, iespējams, jau šajā pavasarī vai vasaras sākumā dzirdēsim vairāk par viņa nākamo solo projektu un projektu ar kameransambli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti