Kultūras ziņas

Rēzeknē izskan 8. Starptautiskais ērģeļmūzikas festivals "ORGANismi"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Cēsīs izskan Krista Auznieka "Apzināšanās"

Cēsīs aizvadīta komponista Krista Auznieka monooperas «Apzināšanās» pirmizrāde

Koncertzālē "Cēsis" izskanējusi komponista Krista Auznieka jaunākā opusa – monooperas "Apzināšanās" pirmizrāde. Monodrāma par viena cilvēka iekšējās attīstības ceļu piedāvāta kā muzikāli meditatīvs notikums, ko izdzied Evija Vēbere.

Cēsu koncertzāle slīgst tumsā, ko vietumis izgaismo vien programmu lasošo skatītāju telefonu gaismiņas. Dzirdama šķietama fona mūzika, kas patiesībā ir ievads Krista Auznieka monooperai "Apzināšanās". Skaņdarba centrā – cilvēka piedzīvojums no fiziskā ķermeņa visdziļākajām struktūrām līdz prāta nemateriālajiem stāvokļiem.

"Tas ir par apzināšanos, par to, kā mēs izjūtam savu ķermeni, savu prātu, domas. Par to, kā mēs rīkojamies ar to, kas mums notiek galvās. Kā mēs veidojam savas dzīves, kā veidojam sabiedrību un kā uzņemamies atbildību par saviem lēmumiem, savu rīcību," par darbu sacīja komponists Krists Auznieks.

Krista Auznieka meditatīvo mūziku, kurā ietvertas arī elektroniskas intonācijas, atskaņo "Trio Art-i-Shock". Operas centrā – Evijas Vēberes ēteriskās balss radītā telpa, kas izskan budisma svēto tekstu pāli valodā.

Noskaņu pastiprina mākslinieces Katrīnas Neiburgas radītā vizuālā gaismas partitūra.  

"Es nekad neesmu veidojusi video projekcijas zīmējot. Bet man likās, ka man gribas klausīties šo mūziku tieši tādā meditācijā, kā zīmēt, zīmēt, zīmēt un ka tas ir tas pavediens, kas veidojas no cilvēka. Viņa domu pavediens, viņu sajūtu pavediens," skaidroja māksliniece.

Līdzīgi, kā sākusies, arī izskanēja opera tumsā un klusumā. Ovācijas autoriem skatītāji varēja vien veltīt krietnu laiku pēc izrādes.

"Man ļoti patika gaismas partitūra. Tā bija ļoti interesanta. Kaut kā ļoti piestāvēja tam sadrumstalotajam interjeram, kā mozaīka. Es arī nedaudz iemigu. Varbūt tā bija komponists domājis, jo meditatīva mūzika un tā tam bija jānotiek. Pamodos un klausījos tālāk," iespaidos dalījās pirmizrādes apmeklētājs Māris Gailis.

"Tā ir fantastiska mākslas sinerģija. Gan "Art-i-Shock" meistarīgā spēle iekļauties kopā ar elektronisko mūziku. Gan arī balss. Un, ja runājam par vizuālo, tad es domāju, ka Katrīna Neiburga ir pārspējusi pati sevi," sacīja pirmizrādes apmeklētāja, mākslas un dizaina izstāžu kuratore Inese Baranovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti