Festivālā «deciBels» skanēs ne tikai mūzikas instrumenti, bet arī spuldzes un fēni

No 18. līdz 22. martam Rīgā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) desmito reizi norisināsies JVLMA Mūsdienu mūzikas festivāls "deciBels", informēja tā rīkotāji. 

Viens no centrālajiem festivāla notikumiem būs itāļu komponistu Mauro Lancas un Andrea Valles skaņdarba "Regnum Vegetabile" atskaņojums, kuru varēs dzirdēt 19. marta vakarā. Šajā darbā komponisti ir uzrakstījuši partitūru ne tikai sešiem mūziķiem, bet arī spuldzēm, ermoņikām, fēniem, radio un citiem priekšmetiem, kuri tiek ieskandināti ar jauno tehnoloģiju palīdzību.

Vēl festivāla programmā ir 14 kora diriģēšanas un 14 kompozīcijas studentu sadarbības rezultāts – 14 jaundarbu atskaņojums, kurus izdziedās JVLMA jauktais koris, kā arī nu jau par tradīciju kļuvusī Mūzikas akadēmijas, Rīgas Doma kora skolas un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas apvienotā bigbenda uzstāšanās, šoreiz kopā ar norvēģu pianistu Espenu Bergu.

Muzikāli daudzveidīgu piedzīvojumu sola festivāla ieskaņas koncerts "Vitrīna", kas piedāvās iepazīt JVLMA studentu aktivitātes kompozīcijas, interpretācijas un improvizācijas jomā, bet festivāla noslēgumā – Juris Žvikovs un Sanita Glazenburga ar mūsdienu mūzikas klasiķu un pavisam jaunu komponistu skaņdarbiem klavieru duetam.

Festivāla koncerti

"Vitrīna" – 18. martā pulksten 18.00

Festivāla ieskaņas koncerts "Vitrīna" šogad notiks vairākās JVLMA telpās – akadēmijas foajē, bēniņos un LMT Kamerzālē. Koncerta pirmajā daļā aicina iepazīt daudzveidīgas JVLMA studentu aktivitātes kompozīcijas, interpretācijas un improvizācijas jomā, bet otrajā daļā – laikmetīgās mūzikas interpretācijas konkursa mūzikas vidusskolām "Vitrīna" laureātu koncerts, kurā tiks pirmatskaņots arī komponistes Marinas Vidmontes jaundarbs Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas audzēkņu "Trio Lignum" sniegumā.

Koncertā piedalās JVLMA studējošie Kristaps Grīnbergs, Luca Quaranta, Mihails Pranovičs, Leonardo Rossi, Annika Lanka, Dāvis Vilks, Patriks Kristians Krastiņš, Kristaps Diura, Nino Elisashvili, Lizi Svanidze un Latvijas mūzikas vidusskolu audzēkņi.

"Regnum Vegetabile" – 19. martā pulksten 19.00.

Viens no centrālajiem šī gada notikumiem būs itāļu komponistu Mauro Lancas un Andrea Valles skaņdarba "Regnum Vegetabile" atskaņojums. Šajā darbā komponisti ir uzrakstījuši partitūru ne tikai sešiem mūziķiem, bet arī spuldzēm, ermoņikām, fēniem, radio un citiem priekšmetiem, kuri tiek ieskandināti ar jauno tehnoloģiju palīdzību. Rezultāts ir saspēle starp šo priekšmetu un mūzikas instrumentu radītajām skaņām. "Regnum Vegetabile", kas ir daļa no lielāka šo autoru radītā cikla "Systema Naturae", ir globāls laikmetīgās mūzikas hits, kas jau izceļojis pa festivāliem Berlīnē, Milānā, Ņujorkā, Grācā, Hadersfīldā un citur. Vēl šajā vakarā dzirdēsim norvēģu telpiskās skaņas komponista Anderša Tveita mūziku.

Mūzikas akadēmijas festivāls «deciBels»
Mūzikas akadēmijas festivāls «deciBels»

Koncertā piedalās Demija Nate Ozoliņa (flauta), Renāte Lodziņa (oboja), Laima Ratniece-Miltiņa (klarnete), Gunārs Mūrnieks (vijole), Klinta Kluce (alts), Klāvs Jankevics (čells), Āre Lote Kolbeinsens (ģitāra), Mauro Lanca, Andrea Valle, Anderšs Tveits (elektronika, skaņas dizains), diriģents Guntis Kuzma.

"Alphabetum" – 20. martā pulksten 18.00.

Koncerta uzmanības centrā būs 14 kora diriģēšanas un 14 kompozīcijas studentu sadarbības rezultāts – 14 jaundarbu atskaņojums, kurus izdziedās JVLMA jauktais koris. Autori – Annika Lanka, Sintija Onužāne, Marina Anna Timofejeva, Sniedze Prauliņa, Žanete Spirka, Amo Pambianchi, Annija Anna Zariņa, Renārs Veličko, Jēkabs Bernāts, Dāvids Balodis, Kristiāns Patriks Krastiņš, Simon Rottingen, Dāvis Vilks, Andris Sējāns. diriģē kora diriģēšanas nodaļas studenti Henrijs Rolands Kalniņš, Justīne Elza Jaudzema, Alise Līva Jansone, Emīlija Marta Paidere, Ainārs Kiserovskis, Jēkabs Bernāts, Aleksandra Špicberga, Anna Istratija, Karīna Jablonska, Hanna Cinovska, Santa Lūsa, Laura Ozoliņa, Svens Linga, Laura Rozenberga.

"Maetrix" – 21. martā pulksten 18.00.

Koncertā dzirdēs Mūzikas akadēmijas, Rīgas Doma kora skolas un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas apvienoto bigbendu, kas uzstāsies kopā ar starptautiski atzīto norvēģu džeza pianistu Espenu Bergu, kurš vairakkārt ticis izvēlēts par Norvēģijas džeza vēstnieku. Programmā – Espena Berga orģinālmūzika. Tai raksturīga netradicionāla instrumentācija, kur parādās divi bungu komplekti, vibrofons, stīgu instrumenti un vokāls.

"Hexagonum" – 22. martā pulksten 18.00.

Šo programmu veido trīs JVLMA kompozīcijas studentu un trīs kompozīcijas meistaru darbi. Koncerta dramaturģija ir izveidota tā, ka "jaunie" un "meistari" ir salikti pa pāriem: Marina Anna Timofejeva – Dimitris Maronidis, Henrijs Poikāns – Mortons Feldmans, Annija Anna Zariņa –Ģērģs Ligeti. Šie pāri veido trīs līnijas, kuru vienā galā ir topošais, bet otrā "klasiķis". Vizuāli apcerot un spēlējoties ar šīm līnijām, var izveidot skaistu sešstūri. Koncertā piedalās klavieru duets Juris Žvikovs un Sanita Glazenburga.

Festivāls notiek, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda, Norvēģijas Komponistu savienības un programmas "Erasmus+" atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti