Kultūras ziņas

Žurnāla "Rīgas Laiks" 30. jubileja "Muļķu mājā"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Mediņskolas audzēkņu džeza vakari kultūras centrā "Atmoda"

Kultūras centrā «Atmoda» atmostas un skatuves mākslu trenē jaunie džeza mūziķi

Pirmie koncerti, pirmie uztraukumi, kļūdas un arīdzan pirmie aplausi un savas varēšanas apjausma uz skatuves – tas viss jaunajiem mūziķiem ir ļoti svarīgi izaugsmē un karjeras veidošanā. Tāpēc Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskola (JMRMV) saviem audzēkņiem kā vienu no mācību uzdevumiem dod iespēju uzstāties kultūras namā "Atmoda", kur sanāk radi, draugi, pedagogi, skolasbiedri un arīdzan pavisam sveši klausītāji, kuri mīl džeza mūziku.

Divreiz mēnesī Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas Džeza nodaļas audzēkņiem ir iespēja gūt koncertēšanas pieredzi un stāties publikas priekšā kultūras namā "Atmoda".

JMRMV ģitāras spēles pedagogs Elvijs Grafcovs un pasākuma organizators atklāj: "Skolā kopā ir kādi seši ansambļi, ansambļi tiek kombinēti, un visi uzstājas, jo šī koncerta pieredze ir ļoti svarīga. Manas paaudzes mūziķi, mēs visi esam uzauguši, spēlējot klubos, un, tā kā viņi jau ir vidusskolā – džeza un populārās mūzikas nodaļa "mediņos" –, tad viņiem katru mēnesi ir uzstāšanās."

Kā atzīst saksofona spēles pedagogs un džeza 2. kursa ansambļa vadītājs Oskars Petrausks, butiskākais jaunam mūziķim, šādi sākot sevi pamazām pieradināt pie publikas, ir iedvesma: "Jauniešiem ir ļoti nepieciešama iedvesma, iedvesmas avots, kaut kādi īpaši mākslinieki, kuru iespaidā viņi ir izvēlējušies mūzikas ceļu. Pēc tam nākošais ir ļoti laba skola, ļoti labs pedagogs, pie kā viņš nāk apgūt konkrēto instrumentu, un noteikti paralēli tam ir ļoti nepieciešama skatuve, kur iegūt reālo mūzika pieredzi."

JMRMV kontrabasa spēles pedagogs Pēteris Liepiņš atzīmē: "Es kā pirmā kursa ansambļa vadītājs ļauju diezgan lielu vaļu, protams, ir kaut kādi rāmji, ir programma, bet skatāmies pēc varēšanas, ko katrs var, ko iepriekš iestudējis, mēģinām visu likt kopā."

Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas 1. kursa audzēkņi atzīmē, ka koncertos svarīga ir noskaņa, arī tas, kā to izjūt publika, kas arī uzlādē mūziķus. "Jo vairāk skatītāju atbalsts, jo vairāk ir motivācija un enerģija spēlēt," saka JMRMV audzēkne Nikoleta Šemendjuka. Viņas skolasbiedrene Daniela Kruste piebilst: "Saspēle laikam ir visgrūtākais, kad jāsarod ar vienu otru skanējumu un jāpielāgojas."

Tikmēr apmeklētāji ir sajūsmināti. "Lieliski! Ir tāds prieks par jauniešiem, kuri nodarbojas ar mūziku, kuriem ir prieks radīt prieku citiem. Es ļoti lepojos gan ar savu māsu, kas ir bundziniece, gan ar visu grupu, tiešām patīk arī tas, kā skolotājs visus uzmundrina un satur kopā, izklausījās ļoti augstā līmenī."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti