Kultūras ziņas

Jaunie grafiķi piedāvā izstādi "Vairāk vairāk"

Kultūras ziņas

Brīvās robežas kailiem vīriešiem

Galeriju "Noass" ieņem naivisti

Zilgalvis: Latvijas Naivās mākslas muzejs ieiet starptautiskā orbītā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Naivās mākslas muzejs pašreiz ieiet starptautiskā orbītā, lepni saka muzeja direktors Dzintars Zilgalvis, stāstot par vērienīgu izstādi, kas nupat atklāta.

Kā iepriekš vēstīts, Latvijas Naivās mākslas muzejā 9.jūnijā atklāta vērienīga Krievijas un Latvijas 21.gadsimta naivistu un autsaideru mākslas darbu izstāde „Fest Naive Rīga”.

Uz Vecrīgas torņu silueta fona Daugavas vidū uz AB dambja lepni stāv dāvana Rīgai – slavenā horvātu ola, kas atspoguļo naivās mākslas tendences gadu desmitu garumā.

Latvijas Naivās mākslas muzejs pašreiz ieiet starptautiskā orbītā, ir līdzdalībnieks pasaules mēroga naivās un autsaideru mākslas festivālā „Fest Naive”,” saka Latvijas Naivās mākslas muzeja direktors Dzintars Zilgalvis.

Visplašāk festivālā ir pārstāvēta Krievija. AB dambī "Noasa" augšstāvā neviļus pasmaidīt liek divi šedevri, - "Līgavainis un viņa līgavas" un "Ļeņina mauzolejs ar lāču deju", ko radījis profesionāls kinooperators no Kubaņas, kuram apnika ikdienas rutīna darbā un viņš nolēma sākt gleznot.

„Naivās mākslas pārstāvju daiļrade ir unikāla pati par sevi, jo ir alternatīva tam, kas ir pieņemts. Naivisti dara tieši to, kas nav pieņemts. Tie ir visparastāko profesiju pārstāvji – trolejbusa vadītājs, muitnieks, policists, ir pat zinātnieks, bet atšķirībā no profesionāļiem viņi sāk zīmēt mūža otrajā pusē,” skaidro Maskavas Naivās mākslas muzeja zinātniskā vadītāja Tatjana Trube.

Savukārt tautas glezniecības studijas “Grīva” vadītājs, mākslinieks Juris Ģērmanis stāsta, ka naivistiem vārds „naivs” nepatīk, viņi visi grib būt mākslinieki, taču tad, kad naivo mākslu sāk slavināt, tad tas viņiem gan iet pie sirds.

Kā vēstīts, naivās mākslas izstāde ar vairāk nekā 60 darbiem ir viens no „Rīga 2014” programmas “Es būšu muzejā” galvenajiem notikumiem un AB dambī būs aplūkojama līdz 20. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti