Uz Pāvilostas muzeju atceļojusi glezna no Amerikas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Uz Pāvilostas novadpētniecības muzeja krājumu, kā dāvinājums no Amerikas Savienotajām Valstīm atceļojusi kāda īpaša glezna, kas tagad vēstīs par latviešu bēgļu gaitām. Tās ceļš uz Latviju ved cauri latviešu aktrises Ilzes Rūdolfas dzimtas stāstu. Reiz, viesojoties pie saviem radiem Amerikā, aktrise tur pamanījusi gleznu, kur attēlotas senas dzirnavas. Pēc atmiņu stāstiem Latvijas ainavu ar senajām dzirnavām ir gleznojis kāds poļu izcelsmes autors.

Uz Pāvilostas muzeju atceļojusi glezna no Amerikas
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Atceroties pagājušos laikus un to, kā daudzas latviešu ģimenes devās bēgļu gaitās, ieraugot senās un skaistās Mindes dzirnavas gleznā, kas tagad pārvēršas drupās un apaug ar bērziem, gados vecākiem pāvilostniekiem tas ir aizkustinošs brīdis, arī Rūtai Bridānai, kura dzīvojusi netālu no dzirnavām.

„Man māja bija ļoti tuvu Mindei. Tur tā māja vairs nav, tā nu ir, noārdīta un aprakta. Kad nebija vējš, tad mala ar elektrību. Kad bija vējš, tad ar spārniem mala. Žēl, šis skats ir vienreizējs, asaras uzjundī,” saka Bridāna.

Ilze Rūdolfa sarunājas ar vietējiem ļaudīm. No ASV atvesto gleznu viņa lūgusi restaurēt un tagad to nogādājusi Pāvilostas novadpētniecības muzejā. Ilze Rūdolfa nāk no Pāvilostas, tāpēc likumsakarīgi, ka dzimtas stāsts sākas šeit.

„Apkārtne un cilvēki man ir pazīstami. Gleznu es ieraudzīju Amerikā 1988. gadā, kad biju ciemos pie saviem radiem, kuriem piederēja dzirnavas. Krišs Lasmanis un Lūcija Lasmanis. Krišs ir mana omammas brālēns, tāpēc esmu piederīga gleznas atvešanai uz Latviju.  Ieraudzīju gleznu un brīnījos, kā viņš gleznu varēja atvest uz Ameriku. Viņš sacīja, ka glezna ir uzgleznota Amerikā apmēram 60. gadu sākumā. To ir gleznojis poļu tautības mākslinieks. Viņš gleznoja pēc Kriša atmiņām par Latviju. Viņš stāstījis kādi izskatījās lauki,  ēkas, dzirnavas. Te mēs varam redzēt skaistās, zilās Latvijas debesis, laukus un Mindes vējdzirnavas,” stāsta Rūdolfa.

Onkulim aizejot mūžībā, radusies doma, ka glezna varētu nonākt Latvijā. Par godu šim notikumam, Pāvilostas muzejā tapusi ekspozīcija apskatāmas arī  dzirnavu īpašnieku Lasmaņu dzimtas fotogrāfijas no dažādiem laikiem, arī senās dzirnavas, kas celtas 19. gs., tās savulaik apkalpojušas ap 80 lauksaimnieku.  Vairāk par ekspozīciju, kas būs redzama līdz gada nogalei, stāsta muzeja vadītāja Irina Kurčanova.

Ilzes Rūdolfa lasa Lūcijas tantes vēstuli, kas sūtīta saviem radiem uz Pāvilostu. Vēl emocionālāku šo notikumu padara dziesmas..

Pāvilostas novadpētniecības muzejā aktrises Zanes Jančevskas dziedātās dziesmas sasaucas ar dzimtu likteņiem latvietību, mājām un tām vērtībām, kuras glabājuši mūsu senči.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti