Kultūras ziņas

Top skatuvisko deju "Zelta fonds"

Kultūras ziņas

Tapusi filma par Alekseju Avečkinu

Jūrmalas pilsētas muzejā trīs jaunas izstādes

Trīs dažādas mākslinieces vienā izstādē ļauj iepazīt dažādu valstiskumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

10.maijā Jūrmalas Pilsētas muzejā startē jauns izstāžu cikls, kurā trīs atšķirīgas personālizstādes Latvijas simtgades zīmē radījušas trīs mākslinieces – jaunā gleznotāja, Eduarda Smiļģa mazmeita Adriāna Vīgnere, grafiķe Jekaterina Grjazeva un latviešu sapņu apspēlētāja Agnese Bule.

Lai arī visām trim māksliniecēm ir atšķirīgi rokraksti un dažādas pasaules izjūtas,  visas vieno jūras klātbūtne un vēlme ar vieglumu atainot laika plūdumu un cilvēka esamību laikā starp pagātni un nākotni, ļaujot sapņot, gan sev, gan skatītājiem.

“Simt un vienu ikdienu” kā veltījumu Jūrmalai, vērojot noskaņu pludmalē, horizonta līniju un atpūtniekus, uzgleznojusi Adriāna Vīgnere, radot savu īpašu autortehniku – mazus baltus jūras ainavām apgleznotus mākonīšus.

Adriana Vīgnere. Simts un viena ikdiena. 2018
Adriana Vīgnere. Simts un viena ikdiena. 2018

“Man bija vēlme uzburt to vieglo, rotaļīgo paradīzes sajūtu, kas valda pludmalē,” skaidro Vīgnere.

“Kur ir horizonts un nekā nav, tik debesis, zeme un jūra pa vidu. Jābūt māksliniekam, lai var pasapņot brīvi.

Tāpēc šīs mazās miniatūras ir sajūtu mākoņu impresijas, domu, sajūtu, sapņu impresijas, kurās atklājas nemanot tā izjūta par to, kāda ir šodiena un kāda varētu būt nākotne.”

Vīgnere atklāj, ka iedvesmu guvusi no ļoti daudz pludmalē pavadīta laika. Lai arī parasti viņa glezno lielformāta darbus, šoreiz eksperimentējusi ar miniatūrām, kurās apvienota neierasta gleznu forma ar klasisko eļļas glezniecības tehniku un izmantoti arī dabīgie pigmenti.

Turpat muzeja augšstāva lielajā zālē interaktīvu “Latviešu sapni sapņojot par Latviju” iekārto māksliniece Agnese Bule. Latvietis kokā un latvietis uz kociņa, latvieša sēkla un ko tik latvietis nevar!

Agnese Bule. Saulcerītes guļammaiss
Agnese Bule. Saulcerītes guļammaiss

Viņa turpina ceļojumu pašizveidotajā latviešu sapņu pasaulē, izmantojot mītus, vēsturi un ar labdabīgu humoru apspēlējot arī ikdienas eksistences tēmas, vienlaikus metot laipu no pagātnes nākotnē.

 

Daudz klasiskāku izstādi iekārto grafiķe Jekaterina Grjazeva. Viņa jau ilgus gadus izkopj savu rokrakstu oforta tehnikā, piecdesmito jubileju atzīmējot ar personāliztādi “Laika plūsma”. Izstādē dominē divas tēmas – viena saistīta ar dabu laika plūdumā, otra – cilvēka attiecībām ar laiku un harmonijas meklējumiem.

Grafiķe skaidro, ka izstādē vēlējusies, lai skatītājs sajūt dzīves vieglumu, trauslumu un katra mirkļa skaistuma sajūtu.

Par nosaukumu viņa stāsta: ““Laika plūsma”, jo nevajag censties viņu apdzīt, panākt vai aizkavēt, lai viss iet kā iet un jāmēģina pašam atrast savu līdzsvaru saskaņā ar dabu, savu ritmu.”

Jekaterina Grjazeva. Franču bizītes. 2018
Jekaterina Grjazeva. Franču bizītes. 2018

Jūrmalas Pilsētas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Guna Kalnača atzīst: “Man patīk tas, ka ir liela daudzveidība, sākot no akadēmiskas grafikas līdz pat jaunas mākslinieces eksperimentiem. Bet tas vienojošais valstiskums, tā simtgade, noskaņa, bet tā ir tik dažāda, subjektīva, personiski tverta, ka nejūtam to milzīgo atbildību, smagnējību par valsti, kas saistās ar lielām jubilejām. Mēs jūtam cilvēka personisko attieksmi pret sevi, pret pasauli, pret notikumiem, kā viņš izpaužas mākslā un kā to stāsta citiem.”

Izstādes Jūrmalas pilsētas muzejā būs aplūkojamas līdz Jāņiem. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti