Trīs Daugavpilij nozīmīgu mākslinieku dzīvesstāsti savijas izstādē «18.+1 Paralēle»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

14. februārī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā durvis ver Ilonas Linartes-Ružas un Daces Pudānes tekstilaplikāciju un Romualda Gibovska skulptūru izstāde. Visus šos māksliniekus vieno ne tikai darbība Daugavpils reģiona mākslinieku asociācijā, viņi jau vairāk nekā 30 gadus veidojuši pamatu Latgales profesionālajai mākslai un mākslas izglītībai Latvijā, strādājot Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā "Saules skola". Visi trīs mākslinieki šogad arī svin apaļo 60 gadu jubileju.

Trīs Daugavpilij nozīmīgu mākslinieku dzīvesstāsti savijas izstādē «18.+1 Paralēle»
00:00 / 05:17
Lejuplādēt

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā vēl rit pēdējie priekšdarbi, lai jau pirmdien, kā, vedot rādīt izstādes telpu, stāsta izstādes kuratore un muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Mairita Folkmane, atklātu pilsētai ļoti simbolisku izstādi.

Neparasto nosaukumu "18.+1 Paralēle" izstādei deva viena no izstādes dalībniecēm – māksliniece Ilona Linarte-Ruža. Māksliniece skaidro: "Nosaukums ir mana ideja. Tā dzīve tik ātri skrien, un tā paralēle apkārt zemeslodei, man liekas, tomēr ir tik īsa, ka dzīves laikā skrien un skrien, un darbojies, un ņemies, un tik daudz ir iespēju to visu redzēt, dziedēt un saprast. Un, galvenais, ka dota tā iespēja to visu redzēt, un tad ir jākoncentrējas un jāstrādā.

Un tad tajā 18.+1 paralēlē parādās šie te trīs dažādie dzīvesstāsti, trīs dažādās dzīves uztveres."

Zīmīgi, ka šie trīs Daugavpils mākslinieki šogad svin sava dzīves gājuma skaistu jubileju. Taču tas nav vienīgais, kas viņus vieno. Stāsta Mairita Folkmane: "Tas tā ir sanācis, ka šie trīs mākslinieki, kas ir tik ārkārtīgi svarīgi Daugavpils kultūrtelpas veidošanā ir dzimuši vienā gadā – 1962. Un, ja mēs skatāmies pēc cipariem, tad viņiem ir apaļa skaista jubileja. Romualdam tikko kā nosvinējām 60 gadus, bet abām māsām jubileja būs augustā. Tas ir tāds īpašais gada apvienojošais skaitlis, taču es redzu vēl vienu svarīgu kopsaucēju, ka šie cilvēki, šīs personības ir ļoti ietekmējušas mūsu Daugavpils un Latgales reģiona kultūras dzīvi. Viņi ir bijuši kā tāds pamats – pirmais pamatakmens, kas palīdzējis tālāk veidoties apkārtējiem, blakus esošajiem māksliniekiem, audzēkņiem."

Mairita Folkmane
Mairita Folkmane

Visiem trim māksliniekiem kopīgs ieguldītais darbs mākslas vides veidošanā pilsētā, darbojoties Daugavpils Saules skolā.

Arī šajā kopīgajā izstādē Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā viņi ir personības. Izstādē skatāmi māsu Ilonas Linartes-Ružas un Daces Pudānes tekstilaplikācijas kopdarbi. Tā ir abu mijiedarbība, stāsta Ilona Linarte-Ruža: "Mums ar māsu ir tā, ka tie dzīves ceļi pēc Mākslas akadēmijas pabeigšanas it kā sadalījās. Mēs katra strādājām katra savā pusē, it kā līdzīgi, bet tajā pašā laikā atšķirīgi.

Bet tad pienāca viens mirklis, māsa atbrauca uz šo pusi un mēs sapratām, ka tā savstarpējā vienotā saite ir pārāk tomēr stipra, ka tā ir jāizmanto.

Tad nu sestdienas un svētdienas, kas mums ir starp tiešo darbu, ir tās reizes, kad mēs varam tikties un kopā strādāt un viena otru papildināt. Pēdējie 15 gadi mums tiešām ir pagājuši kopīgā darbā."

Romualds Gibovskis ir mākslinieks ar savu rokrakstu, un viņa darbi ir ar vīrišķīgu pieskaņu. "Esmu individuālists, turos vienmēr malā, arī radošajā plāksnē," atzīmē mākslinieks. "Mākslā ir dažādas pieejas, man patīk skarbums, kad jūti ne tikai ar acīm, prātu, bet arī jūti šermuļus pa ādu.

Man ir svarīga šī emocionālā sajūta. Man nav tik svarīga dekoratīvā daļa, cik būtiskas emocijas."

Izstādē būs skatāmas Gibovska skulptūras. Viņš stāsta: "Tas viss izstādē būs horizontālajā plāksnē, uz grīdas. Abām meitenēm esmu atstājis sienas. Esam tā izvietojušies, un man tas liekas interesanti. Jo mēs ejam paralēli, bet katrs iet savu ceļu."

Romualds Gibovskis
Romualds Gibovskis

Ilonas Linartes-Ružas, Daces Pudānes un Romualda Gibovska izstāde "18.+1 Paralēle" durvis Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā vērs durvis pirmdien, 14. februārī, bet pašiem māksliniekiem jubilejas gads ir tikai atskaites punkts, lai, kā saka Ilona Linarte-Ruža, turpinātu strādāt un eksperimentēt: "Tas cipars jau neko nenozīmē, radošam cilvēkam absolūti neko, radošam cilvēkam ir vienmēr priekšā ceļš, un vienmēr tu redzi, ko gribi izdarīt un mēģināt eksperimentē. Mums vēl šajā gadā ir paredzētas vismaz divas personālizstādes, līdz ar to, ir ko darīt. Un man tas sagādā prieku, jo es zinu, kuru sestdienu, svētdienu varēšu atkal braukt pie māsas un radoši darboties, viņa ar savām idejām un es ar savām. Likt idejas kopā un veidot kaut ko interesantu, vismaz mums tā liekas, ka interesantu priekš sevis, un es ļoti ceru, ka citiem tā arī liksies."

Izstāde Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā būs skatāma līdz 24. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti