Kultūras ziņas

Leļļu teātra ēkas atslēgas nodod celtniekiem

Kultūras ziņas

Iemūrē vēstījumu nākamajām paaudzēm

Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna "Tūlīt"

Trauksme un dzīvības trauslums Dubultos – Māliņas un Kalna izstāde «Tūlīt»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mākslas stacijā “Dubulti” 18. jūnijā atklāj jaunu izstādi “Tūlīt”. Tas ir mākslinieces Sarmītes Māliņas un fotogrāfa Kristapa Kalna kopdarbs, kurā aplūkojami īpaši Dubultu stacijas ēkai radīti darbi.

Šogad Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns svin savu simtgadi. Mākslas stacijā “Dubulti” valda īpaša gaisotne, kurā dominē balts un melns, ceļš no dzīvības un nāvi, dzīvības trauslums.

Izstādei “Tūlīt” radīti trīspadsmit jauni darbi, veidojot īpašu saspēli ar dzelzceļa stacijas arhitektūru. “Šī telpa un ēka ir ļoti spēcīga un ļoti skaista, un upes vizēšana aiz loga, tas bija tas, kas mūs… tieši tā upe, gribējās, lai te saplūst vairāk,” stāsta māksliniece Sarmīte Māliņa.

“Katrā ziņā par šo izstādi mēs domājām šeit, mēs neesam atveduši kaut kādus darbus, nolikuši šeit un pieskaņojuši, mēs esam par šo izstādi domājuši šeit,” piebilst mākslinieks Kristaps Kalns.

Kā skaidro Māliņa, viņa šogad atzīmē 60. jubileju, bet Kristaps Kalns – 40. Kopā tātad simtgade. “Un tad šī izstāde ir par laika iešanu tāds skatījums, ļoti vienkāršs,” bilst māksliniece.

Izstādes kuratori ir monogrāfijas par Sarmīti Māliņu autors Tomass Pārups un mākslas stacijas “Dubulti” vadītāja Inga Šteimane.

Tomass Pārups stāsta: “Mēs ienākam izstāžu zālē un sastopamies ar lielo, kinētisko objektu, kurš telpā materializē nepārtrauktu spriedzi un trauksmi. Brīžam tas kustas nemanāmi, brīžam kā nokritis katla vāks trauksmē. Ja runājam par psiholoģiskās trauksmes klātbūtni šajā izstādē, tas ir vispilnīgākais atainojums, jo runa nav par fizisko trauksmi, bet par trauksmi, kas pavada cilvēku mūža garumā, pastiprinās, kļūst akūta, ir iekšā cilvēkā; mākslinieki to ir izcili materializējuši telpā. Tā ir lakoniska gan formā, gan domāšanā. Šis lakonisms ir ārkārtīgi koncentrēts – jebkura forma, ko Sarmīte Māliņa cenšas izveidot, tajā ietērpta ļoti skaidra un ļoti koncentrēta doma.

Mākslas stacijas “Dubulti” vadītāja Inga Šteimane par izstādes daudzdimensionālo uztveri raksta: “Trīspadsmit jauni darbi lielā mērā radīti, domājot par laikmeta izaicinājumiem un to iestatīšanu plašākos, var teikt – mūžības kontekstos.

Cilvēkam tik pazīstamo izjūtu, tādu kā mīlestības, prieka, baiļu vai skumju atveidojumā mākslinieki nevairās no sentimenta, taču nepadodas tā vilinājumam pārstāt lūkoties uz pasauli kritiski.”

Izstāde “Tūlīt” ilgs visu vasaru, un jau 19. jūnijā mākslas stacijā “Dubulti” gaidāma pirmā tikšanās ar māksliniekiem un kuratoriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti