Spīķeros skatāma Dainas Taimiņas izstāde «Hiperboliskās plaknes un ilgtspējības tīkli»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Laikmetīgās mākslas centrā "kim?" Spīķeros no 3.oktobra līdz 9.novembrim apskatāmi Dainas Taimiņas darbi izstādē „Hiperboliskās plaknes un ilgtspējības tīkli". Katru otrdienu izstādes laikā notiks arī Dainas Taimiņas vadīti tamborēšanas vakari.

Iztamborēta matemātika - tā par saviem darbiem saka Amerikas Kornela universitātes profesore, latviete Daina Taimiņa. Viņas tamborētie objekti ir ģeometrijas un mākslas sintēze, un tos viņa sāka veidot pirms 17 gadiem kā uzskates līdzekli, lai studentiem labāk varētu iemācīt hiperbolisko ģeometriju.

Viņas darbi raisījuši lielu interesi daudzviet pasaulē un no 3.oktobra būs apskatāmi "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā Spīķeros. Daina Taimiņa mācījusies un strādājusi Latvijā, bet uz ASV pārcēlusies 1990.gadu nogalē. 

„Doma ir parādīt, ka ģeometrija ir skaista. Jūs man piekrītat?" - tā stāstu par saviem darbiem - hiperbolisko plakņu tamborējumiem -  uzsāk Daina Taimiņa. Un izstādē tiešām redzami skaisti un koši no dažādu krāsu dzijām tamborēti objekti vai skulptūras, kas atgādina kādus jūras dzelmes iemītniekus, eksotiskus ziedus, sēnes vai vēl ko citu - katram pēc viņa fantāzijas. Pie tam šo objektu formu iespējams mainīt, jo šāda īpašība ir raksturīga hiperboliskajām plaknēm:

„Mēs viņu varam dažādi izveidot, tas nozīmē, ka jūs iztamborējat formu, turat to uz sava galda un katru rītu, atkarībā no garastāvokļa, varat izveidot no tās jaunu skulptūru," skaidro Daina Taimiņa. 

Lai nāktu uz izstādi, nav vajadzīgas ģeometrijas zināšanas. Lai darbi skatītājam būtu labāk izprotami, Daina Taimiņa izstādi aizsāk ar mazu ieskatu ģeometrijā, kurā atgādina, kādas ir atšķirības starp Eiklīda jeb plaknes ģeometriju, ko mēs pazīstam vislabāk, un hiperbolisko ģeometriju, kas dabā ir sastopama uz katra soļa, bet kura intuitīvi ir grūtāk uztverama nekā plaknes ģeometrija.

"Matemātiski šī forma parādās dabā visur tur, kur vajag uzņemt barības vielas vai gaismu caur virsmas laukumu. Nupat man uz izstādi bija atnākuši biologi un apgalvoja, ka šādas formas mums ir iekšā arī zarnās, to mikroflorā," stāsta Taimiņa. "Ļoti labi tās var redzēt jūras augos. Tie, kas ir tuvāk okeāna dibenam, ir kruzuļotāki, bet tie, kas aug augstāk, tiem ir vieglāk saņemt saules gaismu, tāpēc tie ir slinkāki, plakanāki."

Daina Taimiņa atminas, -  kad pati savulaik mācījusies hiperbolisko ģeometriju, viņai tā šķitusi pārāk abstrakta. Tādēļ, kad pati jau bijusi mācībspēks Amerikā, Kornela universitātē, viņa mēģinājusi atrast veidu, kā to pasniegt pēc iespējas uzskatāmāk, un aptuveni pirms gadiem 17 atklājusi, ka ļoti labi to var izdarīt tieši ar tamborējumiem:

„Ir vajadzīgas tamborēšanas pašas elementārākās pamatprasmes. Īsais stabiņš, ko pieaudzē. Protams, svarīga ir pacietība. Pats galvenais triks ir - jātamborē ir ļoti cieši. Ja tamborējums ir mīksts, tas sabrūk," skaidro Taimiņa.

Par Dainas Taimiņas izmantoto metodi ātri vien radās ļoti liela interese vispirms jau augstskolu pasniedzēju vidū, bet vēlāk arī plašāk. Kopš 90. gadu nogales viņa vadījusi ļoti daudz semināru, sarakstījusi grāmatu, kā arī aicināta piedalīties mākslas izstādēs, jo viņas darbi ir ļoti interesanta ģeometrijas un mākslas sintēze.

Viņa aizrāvusi arī ļoti daudz rokdarbnieču visā pasaulē, kas tamborē šādas hiperboliskās plaknes. Sagaidot izstādi Rīgā, jau kopš gada sākuma tamborēt bija aicināti arī Latvijas iedzīvotāji, ar vienu nosacījumu, ka darbiem jābūt baltā krāsā. Tagad izstādē no tiem izveidots īpašs objekts „Balto domu mākonis":

"To palīdzēja veidot vairāk nekā 100 cilvēku no visas Latvijas," atklāj taimiņa. "Mēs visus šos darbus salikām kopā, lai parādītu, ka mēs visi kopā varam radīt baltumu un stāvēt pāri ikdienas pelēcībai." 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti