Kultūras ziņas

Atklāta Nacionālās enciklopēdijas e-versija

Kultūras ziņas

Rīgas cirkam – 130

Saule un uguns Dinas Dubiņas darbos

Siguldā atklāj metālmākslinieces Dinas Dubiņas personālizstādi «Ārpus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Otrdien Siguldas kultūras centrā “Siguldas devons” atklāj metālmākslinieces Dinas Dubiņas personālizstādi “Ārpus…”. Tajā aplūkojamie mākslas darbi tapuši unikālā karstās emaljas tehnikā, kādā neviens cits pasaulē tik lielus darbus nerada. Parasti juvelieru emaljas izmanto sakrālajā mākslā, karaļu rotās, dārglietās, jo izmantojamie materiāli ir dārgi, bet radīšanas process – darbietilpīgs. 

Māksliniecei Dinai Dubiņai patīk saule un uguns. Ar savu Lauvai piemītošo enerģiju viņa visu mūžu aktīvi darbojas un eksperimentē. Tas viņai dod sparu izkopt savu īpašo rokrakstu karstās emaljas tehnikā - gan darinot unikālas rotas un amuletus, gan oriģinālas gleznas un miniatūras.

“Esmu pateicīga Visumam par to, ka man visu mūžu izdevies būt brīvmāksliniecei un ir tā laime darīt to, ko es māku un kas man patīk. Man darbs ir hobijs un hobijs ir darbs,” atklāj Dina Dubiņa.

Šoruden atklātajā mūsdienīgajā Siguldas kultūras centrā no rītdienas apskatāmas mākslinieces emaljas gleznas, rotas, miniatūras un apgleznoti spilveni. Lielākoties visi ir jauni darbi. Kā pirmais tapis cikls – “Siguldas sajūtas” – četri gadalaiki.

Savukārt izstādes nosaukumu pati māksliniece komentē šādi: “Tāpēc, ka esmu it kā ārpus, jo šī ir it kā glezniecība (..). Ar rotām – nav īsti juvelierizstrādājumi, to es esmu izdarījusi 30 gadus atpakaļ, tagad vairāk ir sajūtu rotas, noskaņu rotas, tāpēc “Ārpus”. Un vēl kas manas bildes atšķir no gleznām, ka tās ir daudz plašāk izmantojamas, jo ir apdedzinātas vairākkārtīgi 900–1000 grādu temperatūrā un ir izturīgas gan pret mitrumu, gan saules gaismu.”

Dubiņa atklāj, ka viens no lielākajiem viņas eksperimentiem esot darbs “Melnais caurums”. Nācies daudz nopūlēties, lai tas nekļūtu garlaicīgs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti