Rīgas Biržā jūlijā atklās divas jaunas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Mākslas muzejā “Rīgas birža” jūlijā tiks atklātas divas jaunas izstādes. No 12. jūlija Boses zālē pirmoreiz skatītājiem būs iespēja iepazīties ar unikālām 19. gadsimta vidū radītajām mākslas darbu fotogrāfijām no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) bibliotēkas krājuma. Savukārt no 20. jūlija muzejā būs skatāma izstāde “Izglābtās ikonas. Nikolaja Kormašova kolekcija”. Abas izstādes varēs aplūkot līdz 15. septembrim.

Mākslas darbu fotogrāfijas 19. gadsimtā

19. gadsimta fotogrāfijas tagad tiek uztvertas kā nozīmīgi mākslas darbi, kas dod iespēju apbrīnot to izcilo kvalitāti un spriest par fotografēšanas principiem. Tā ir svarīga, bet Latvijā maz apzināta un pētīta lappuse fotogrāfijas vēsturē.

LNMM bibliotēkas krājumā esošā mākslas darbu fotoreprodukciju kolekcija vienkopus atsevišķā izstādē tiek eksponēta pirmo reizi.

Apmeklētāji varēs iepazīties ar vairāk nekā 30 lielformāta mākslas darbu fotogrāfijām, kas izgatavotas 19. gadsimta 60.–90. gados vadošajās tālaika Eiropas fotodarbnīcās “Alinari Fratelli”, “Giacomo Brogi”, Berlīnes Fotogrāfu biedrības izdevniecībā un vairākās citās.

Izstādi papildinās vēl viens 19. gadsimta mākslas darbu reproducēšanas piemērs – sīktēlniecības nolējumi ģipsī.

Izglābtās ikonas. Nikolaja Kormašova kolekcija

Igaunijas māksliniekam un kolekcionāram Nikolajam Kormašovam (1929–2012) dzīves laikā izdevies savākt un restaurēt apjomīgu 15.–20. gadsimta krievu ikonu kolekciju.

Izstādē mākslas muzejā “Rīgas birža” būs iespējams apskatīt vairāk nekā 150 ikonas.

Maskavas Andreja Rubļova Senkrievu kultūras un mākslas muzeja vadošā pētniece Nataļja Komaško krājumu raksturojusi kā vienu no plašākajām un nopietnākajām šāda veida privātajām kolekcijām. Viņas vadībā ekspertu grupa veikusi ikonu atributāciju. Ikonas lielākoties vāktas trīs reģionos: Arhangeļskas novadā Ziemeļu Dvinas augštecē, Kokšengas novadā Vologdas apgabalā (šeit ikonas galvenokārt iegūtas no 1965. līdz 1978. gadam) un Tailovas ciematā Pleskavas apgabalā, kur kolekcionāra ģimene pavadīja vasaras no 1967. līdz pat 2017. gadam. Papildus šīm trim vietām, protams, ir arī ikonas no Nikolaja Kormašova dzimtās Muromas.

Gandrīz visas krājuma ikonas Kormašovs ir restaurējis pats, un tagad viņa darbu turpina dēls Orests.

1971. gadā Igaunijas Valsts mākslas muzejā notika Nikolaja Kormašova senkrievu mākslas kolekcijas izstāde, kas bija pirmā publiskā privātas ikonu kolekcijas izstāde visā toreizējā Padomju Savienībā. Pēc tam Kormašovs piedalījās ikonu izstāžu organizēšanā Maskavā (1974), Mikela muzejā (1997) un Kadriorgas mākslas muzejā (2011) Tallinā. 2018. gadā plaša Nikolaja Kormašova kolekcijas izstāde notika Mikela muzejā Tallinā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti