Kultūras ziņas

Mājas apstākļos ieraksta jūrnieku dziesmas

Kultūras ziņas

Optimisms Daces Runčas gleznās

Nīderlandes Jūgendstils Rīgā

Rīgā skatāma unikālu Nīderlandes jūgendstila priekšmetu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 3.jūlija līdz 12.oktobrim Rīgas Jūgendstila muzejā skatāma izstāde "Jūgendstils Nīderlandē".

Nīderlandiešu mākslas vēsturnieks un kolekcionārs Frederiks Ērenss uz Rīgu atvedis daļu savas jūgendstila priekšmetu privātās kolekcijas. Viņš ir jūgendstila pērļu mednieks, kurš savus izsolēs un citviet iegūtos dārgumus pat par lielu naudu nepārdod muzejiem.

Ērensa personīgās kolekcijas vērtslietas - grāmatas, trauki, mēbeles, mākslas darbi - atspoguļo jūgendstila racionālisma virzienu, dekoratīvismu, Āzijas ietekmi un citus strāvojumus jūgendstila periodā Nīderlandē. 60 priekšmeti, kas tagad apskatāmi Jūgendstila muzejā Rīgā, ir tikai maza daļa no vēsturnieka krājumiem.

"Pirms 100 gadiem nīderlandieši bija maza tauta, bet Nīderlandē bija liela koloniālā Eiropas valsts, un šeit varat redzēt Āzijas ietekmi. Piemēram, šajā šķīvī redzama Persijas ietekme un arī pārējos darbos jūtama Japānas, jo īpaši Indonēzijas dvesma. Mūsu mākslinieki brauca uz Indonēziju praktizēties un bija atvērti ne Eiropas valstu ietekmēm," stāsta Frederiks Ērenss.

Uz Rīgu kaislīgo kolekcionāru atvedusi sena draudzība ar Rīgas Jūgendstila centru. Vairākus eksponātus Ērenss muzejam arī  dāvinājis. Zīmīgi, ka muzeja priekštelpas rotā sens jūgendstila periodam raksturīgas Holandes dabas ainas.

"Ja jūs nācāt pa vestibilu, tad jūs redzējāt tās četras mazās ainiņas. Frederiks ir atradis tās vietas, kur tās ir gleznotas. Tas aptver visu Eiropu. Ne tikai Holandē gleznoja Holandi, bet Holandes ainas gleznoja arī Latvijā," norāda Rīgas Jūgendstila centra direktore Agrita Tipāne.

No Rīgā apskatāmajiem objektiem paša kolekcionāra lielākais dārgums ir krēsls,  kuru iegādājies kādā izsolē un tikai vēlāk uzzinājis, ka vēl viens tieši šāds krēsls atrodas Nīderlandes mākslas muzejā Amsterdamā. Par to solīts daudz, taču kolekcionārs no tā neplāno šķirties. Tāpat kā no daudziem citiem saviem atradumiem, ko viņš glabā savā mājā gan dzīvojamās telpās, gan bēniņos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti