Rīgā ar divām perfomanču programmām viesojas somu mākslinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Fonda "Mākslai vajag telpu" Vasaras mājā piektdien, 7.augustā, notiks somu mākslinieku performances, pavēstīja
fonda "Mākslai vajag telpu" pārstāve Ieva Nagliņa.

Mākslinieki no Somijas Rīgā viesosies ar divām performanču programmām - "Kinobox Obscura" un "CW01".

"Kinobox Obscura" ir interaktīva mākslas performance, kas veidota pēc "camera obscura" principa. Somu mākslinieki no kinolenšu kastēm, kas vairs netiek lietotas, veido mājiņas, kur iebūvē lēcu. Iekšpusē valda tumsa, bet uz sienas vai ekrāna caur lēcu projicējas ārpasaule, tikai kājām gaisā. Attēla dziļumu vēl pastiprina īpašās 3D brilles. Rīgā mākslinieki viesosies ar īpaši radītu sudraba kasti uz riteņiem, kur izvizinās ikvienu pasākuma apmeklētāju, kurš gatavs iekāpt tumsā un ieraudzīt pasauli citā rakursā.

Performaci radījuši somu mākslinieki Risto Pūrunens (Risto Puurunen), Juho Poesiloe Peisti (Juho Poesiloe Pöysti) un Mika Paunio (Mika Paunio). 2014. gadā projekts debitēja mākslas festivālā Meksikā, ir piedalījies „Prinmakinkg IN” festivālā Pērnavā, Igaunijā. Šogad savam projektam atsaucību guvuši „Jättömaa Wasteland” festivālā Somijā un festivālā „Laba daba”, kas nupat noslēdzies Ratniekos.

"CW01 feat" ir muzikāla performance ar neparastu skanējumu, ko piedāvā somu multimākslinieks Pūrunens. Viņš ir paštaisīto instrumentu grupas "Cleaning woman" dibinātājs. Grupa 20 gadu apceļojusi pasauli no Ķīnas līdz Kanādai. Vasaras Mājā Pūrunens uzstāsies ar savu solo programmu "CW01", piedaloties arī kolēģiem no "Kinobox Obscura".

Ceturtdien, 6.augustā, plkst.18 Vasaras mājā tika atklāta Raita Hroloviča izstāde ciklā "Džemma Skulme". Tās ietvaros mākslinieks radīs instalāciju - simbolisku tiltu starp skatītāju un dabas procesiem.

Raita Hroloviča izstādē ar instalācijas palīdzību attēlots veids, kādā mēs pieredzam apkārtējo vidi, kā spējam to ietekmēt un kā tā spēj ietekmēt mūs. Instalācija sastāv no koka konstrukcijas un augspiedes tehnikā darinātiem lielformāta grafikas darbiem.

Raitis Hrolovičs (1988) ieguvis bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozarē un papildinājies Escola Massana Barselonā. Apvienojot glezniecības, grafikas un tēlniecības izteiksmes līdzekļus Hrolovičs rada neparastas instalācijas. Viņa vizuālā valoda ir izteikti monumentāla – gan formas, gan aplūkoto tematu ietvaros. Raitis Hrolovičs izstādēs piedalās kopš 2009. gada un no 2012. gada strādā par zīmēšanas pasniedzēju Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā. Mākslinieks ir aizvadījis trīs personālizstādes, no kurām pēdējā, ar nosaukumu no polish (2013), norisinājās Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā.  

Vasaras Mājas izstāžu cikla galvenais vadmotīvs ir Džemma Skulme, atzīmējot mākslinieces 90 gadu jubileju.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti