Dienas ziņas

Jūras piekrastē cīnās ar kāpu izbraukātājiem

Dienas ziņas

Berķenelē vēlas atjaunot baznīcu

Attīstās Pasaules latviešu mākslas centrs

Pateicoties ziedojumam, attīstās Pasaules latviešu mākslas centrs Cēsīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pasaules latviešu mākslas centrā Cēsīs ar privātu ziedojumu no Kanādas ir tapusi otra izstāžu zāle un izremontēta arhīva telpa, kas ir nozīmīgs turpinājums jau gadiem lolotajai iecerei par diasporas latviešu mākslas darbu eksponēšanu Latvijā un saglabāšanu vienuviet. Reizē ar to atklāta projekta kuratores – Amerikas latvietes Leldes Kalmītes un viņas tēva, labi zināma latviešu mākslinieka Jāņa Kalmītes darbu izstāde.  

Pasaules latviešu mākslas centrs dāsnu 50 tūkstošus eiro ziedojumu saņēmis no Kanādas latvietes Andas Sīpoliņas. Jaunā galerija tapusi arī kā piemiņa viņas vecākiem. Tēvs Leopolds Sīpoliņš bija viens no nozīmīgākajiem trimdas mākslas atbalstītājiem Kanādā. Ziedojot mākslas centra attīstībai, viņa vēlas turpināt tēva aizsākto.

“Latviešu māksliniekiem, kas dzīvo ārpus Latvijas un ka viņi var parādīt daļu no savas dvēseles un sirds šeit, Latvijā, es domāju, tas ir brīnišķīgi," saka Kanādas latviete Anda Sīpoliņa.

Jaunajā galerijā šobrīd aplūkojami Austrālijas, Kanādas un ASV diasporas latviešu mākslas darbi. Uz Cēsīm savas un sava tēva Jāņa Kalmītes gleznas atvedusi arī Pasaules latviešu mākslas centra iniciatore Lelde Kalmīte. Izstāde ir kā divu paaudžu dialogs. Tēva darbos redzama tradicionālā latviešu dzīvesveida iznīcība, bet Lelde Kalmīte atspoguļo satraukumu par pasaules dabas iznīcību kopumā.

"Jūs Latvijā to nemanāt. Te ir tik skaists un tīrs gaiss, maz cilvēku. Bet citur pasaulē, piemēram, kur es dzīvoju, – Amerikā, Čikāgā, tur ļoti mana, ka mēs, cilvēki, esam pārpildījuši šo planētu, to piesārņojuši, un mēs to iznīcinām," stāsta mākslas kuratore Lelde Kalmīte no Čikāgas

Māksliniece piebilst, ideja par diasporas latviešu mākslas centru radās, lai nodrošinātu ārpus Latvijas tapušo mākslas darbu ilglaicīgu saglabāšanu un pieejamību Latvijā. Tā ir arī vieta, kur pasaules latviešiem satikties un veidot draudzību. Tā pirmo reizi uz Cēsīm atbraukušas arī Leldes Kalmītes paziņas Elga Pone un Maija Zeska.

Pasaules latviešu mākslas centrs gūst arvien lielāku atsaucību gan Latvijā, gan trimdas latviešu mītnes zemēs pasaulē. Tas iekārtots vecpilsētā bijušajās Cēsu arodskolas sporta nodarbību telpās, un to remontā ar ziedotāju atbalstu ieguldīti jau 130 tūkstoši eiro. Nākamais mērķis te arī izveidot pētniecības centru, kur kolekcijas darbi būtu pieejami mākslas pētniekiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti