Kultūra

Sindija Kļaviņa apgleznojusi Daugavpils ielas gala tuneli

Kultūra

Cēsu mākslas festivāls šogad priecēs ar mīlestības tēmai veltītu brīvdabas lielkoncertu

Pārsteidzošās "Veģu" mākslinieces Sniedzes Reines pirmā lielā personālizstāde

Pārsteidzošās «Veģu» mākslinieces Sniedzes Reines pirmā lielā personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

„Unikāli logi uz cilvēkiem, par kuru pasauli mēs ļoti maz zinām” – par Sniedzes Reines zīmējumiem saka viņas izstādes kuratore Līga Lindenbauma. Sniedze Reine ir pārsteidzoša māksliniece no sociālās aprūpes centra „Veģi”, kur mīt cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem.

Sniedzes zīmēšanas dotības savulaik atklāja centra zīmēšanas skolotājs Andris Biezbārdis. Par ilggadīgu darbu „Veģos” viņš saņēmis „Latvijas lepnuma” balvu, un Sniedzes darbi ir tie, ar kuriem viņš vienmēr lepojies īpaši.

Sniedzes Reines darbi jau bijuši eksponēti vairākās nelielās izstādēs, bet tikko atklāta viņas pirmā lielā personālizstāde „Citādi zīmējumi” Rīgā, Mūkusalas mākslas galerijā.

„Tā ir viņas lielā diena. Mēs visi esam pateicīgi par šo piedāvājumu, un es domāju, ka arī tas dos stimulu pašai autorei turpmākām aktivitātēm” – tā saka Talsu mākslinieks un Sniedzes zīmēšanas skolotājs Andris Biezbārdis, kurš kopā ar autori ieradies uz izstādes atklāšanu Rīgā.

Viņš „Veģos” zīmēšanu pasniedz jau 30 gadu, bet ar tik īpašu talantu, kāds piemīt Sniedzei, sastopas pirmo reizi, un tas viņam joprojām ir arī noslēpums.

Sniedzes agrīnākie zīmējumi datēti ar 1997.gadu, un tajos pasniedzēju pārsteidza precīza „Veģu” kompleksa ainava, kas attēlota no putna lidojuma, bet Sniedze to nekādi nevarēja būt redzējusi no augšas.

Ne mazāk pārsteidzošas bija ainas no slimnīcas intensīvās terapijas palātām, kur skatu punkts atradās pie griestiem:

„Viņa to visu kaut kādā veidā dabū gatavu. Kas tas ir – tas ir liels jautājums. Vai tas ir viņas sapņu rezultāts, vai tas ir kaut kas cits, kā viņa to visu var redzēt, neesot tur augšā fiziski. Nav tur ne reljefa tāda, ne iespējas ar lidmašīnu lidot, ne ar gaisa balonu. Nav šīs iespējas, bet viņa to ir redzējusi un perfekti visās detaļās”.

Sniedze labprāt zīmē katru dienu, ir ļoti rūpīga, pat pedantiska, galvenokārt strādā ar grafīta stienīšiem, velkot zīmējuma līnijas uzreiz bez jebkādas labošanas, stāsta Biezbārdis:

„Viņa ir unikāls cilvēks, tādi gan ir ļoti reti laikam, tādi talanti no Dieva doti.

Patiesībā tikai ar nelielu bīdīšanu no manas puses viņa jau pati to visu sasniegusi saviem spēkiem. Šī pēdējā gada laikā, gatavojoties izstādei, viņa ir ļoti cītīgi strādājusi gan mazos formātos, gan ļoti lielos formātos. Arī tas, ka viņa prot apspēlēt tēmu, lai detaļas neatkārtotos pilnībā; mainot visu to, viņa panāk jaunu noskaņu un citu garšu zīmējumā”.

Sniedzei Reinei šobrīd ir 29 gadi, un izstādē redzēsim viņas zīmējumus, kas tapuši aptuveni divu desmitgažu laikā. Galvenie motīvi tajos ir „Veģu” apkārtnes ainavas, skati no slimnīcas palātām, ikdienas norises aprūpes centrā un arī izdomātas situācijas, kurās redzami saposti, laimīgi televīzijas seriālos noskatīti varoņi. Zīmējumi nav naturāla ikdienas kopija, tie ir stilizēti un tiem piemīt lieliska telpas un perspektīvas izjūta.

Izstādes kuratore Līga Lindenbauma darbus atzīst arī par emocionāli ļoti iedarbīgiem:

”Izstāde neatstās skatītājus vienaldzīgus emocionālās iedarbības dēļ, jo šis ir tāds tiešais kanāls uz cilvēkiem, kuriem ir šie attīstības traucējumi, un mēs tiešā veidā ieraugām viņu ikdienu - kādi viņi ir, ko viņi redz, piedzīvo. Jo bieži vien ar šādiem cilvēkiem ir tā, ka viņiem ir grūti izpausties, sevi izteikt, un tad Sniedzes zīmējumi ir tie, kas ļauj ielūkoties viņu pasaulē. Šī ir zīmējumu īpašā vērtība.

Tie ir unikāli logi uz īpašiem cilvēkiem, kuri arī ir sabiedrības sastāvdaļa, bet kurus mēs tikpat kā neredzam un īpaši arī negribam neko zināt. Šis ir tāds tiešais logs”.

Izstādē redzama arī pati jaunākā zīmējumu sērija, un tās ir krāsainas neliela formāta ainiņas, kurās Sniedzei pazīstami „Veģu” iemītnieki un darbinieki redzami kā slimnīcu pacienti. Šo zīmējumu tehniskais izpildījums ir tik filigrāns, ka jau rada ilūziju par drukas tehnikas izmantojumu.

Sniedzes Reines personālizstāde „Citādi zīmējumi” tikko vērta vaļā Mūkusalas mākslas salonā un apskatāma līdz 1.septembrim.

Foto no izstādes atklāšanas:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti