No Buļļu ciema līdz Ķemeriem – mākslinieka attiecības ar jūru biennālē «Marīna 2021»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 10 mēnešiem.

Divpadsmit Jūrmalas izstāžu zālēs no Buļļu ciema līdz Ķemeriem atklāta 3. starptautiskā jūras tematikai veltītā biennāle “Marīna 2021”. Plašajā biennāles programmā – gan glezniecības, laikmetīgās mākslas un fotogrāfiju izstādes, gan ielu muzikantu koncerti, slēpņošanas spēle un dažādas domnīcās.

Šogad jūras tematikai veltītās biennāles “Marīna 2021” tēma “Es un jūra” izceļ mūsu katra personīgās attiecības ar jūru. Jūrmalā apmeklētājiem durvis vērušas 12 vizuālās mākslas izstādes. Divas no tām Jūrmalas pilsētas muzejā. Laikmetīgās mākslas izstāde muzeja mazajā zālē “Izdzīvotāji” radusies, domājot par cilvēka un jūras attiecībām. Tās veidotāji – kuratore Inga Bunkše, fotogrāfe un video māksliniece Eva Strazdiņa un video mākslinieks Arvils Belovs vēlas kliedēt aizspriedumus par stereotipisko vīrišķību un mazināt kultivētos pretnosacījumus starp dzimumiem. Savukārt muzeja lielajā zālē apskatāma starptautiskā glezniecības konkursizstāde “Marīna 2021”. Tās ekspozīcijai žūrija Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Alekseja Naumova vadībā atlasījusi 140 darbus, ko konkursam pieteikuši mākslinieki no trīspadsmit valstīm.

“Šķiet, ka klusuma periods, kad māksliniekiem bija maz iespējas izstādīties, tas nāca pa labu. Un šeit ir mākslinieki, kurus mēs šeit nekad neesam redzējuši. Gan Juris Utāns, gan Kārlis Siliņš un vēl, un vēl pašu mākslinieki. Katram no pieciem žūrijas locekļiem bija savs laureāts. Un pilnīgi katram bija pamatojums un argumenti un ļoti nopietni argumenti,” stāstīja biennāles “Marīna 2021” kuratore Guna Kalnača.

Konkursizstādes “Marīna 2021” uzvarētāju apbalvošana
Konkursizstādes “Marīna 2021” uzvarētāju apbalvošana

Konkursizstādes “Marīna 2021” galveno balvu profesionālu mākslinieku kategorijā saņēma Vāciju pārstāvošā māksliniece Laima Bikše. Savukārt balvu studentu kategorijā un iespēju sarīkot personālizstādi Jūrmalas pilsētas muzejā žūrija piešķīra Latvijas Mākslas akadēmijas scenogrāfijas nodaļas studentam Andrim Kaļiņinam. Turpinot ceļojumu pa biennāles kultūrvietām, Aspazijas mājā Dubultos aplūkojama izstāde “Anniņa un jūra”, kas veltīta Aspazijas un Raiņa ilggadējai mājkalpotājai Annai Rijniecei. Ekspozīcijas mākslinieciskās koncepcijas autore Linda Jurķe radījusi vidi, kurā apmeklētāji, ļaujoties video un audio instalācijām, var iepazīt Anniņas dzīves stāstu.

“Ne vienmēr mums tas līdzcilvēks pretim būs tāds, ar kuru mēs ļoti labi jutīsimies. Un arī Anniņas dzīve pie Aspazijas noteikti bija ar savu nelielu diskomfortu un ārpus viņas ierastā. Un tas šim ienācējam šajā telpā pie Anniņas un Aspazijas pavisam noteikti ir svarīgs mirklis iejusties, griezties, būt klāt esošam un sajust, ka dzīve ir īsi mirkļi,” skaidroja māksliniece Linda Jurķe.

Biennāles “Marīna 2021” izstādes, ielu mūzikas koncerti, slēpņošanas spēle ģimenēm un dažādu diskusiju domnīcas Jūrmalā apmeklētājus gaidīs līdz augusta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti