Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Baidens dod "zaļo gaismu" Ukrainas pilotu apmācībai ar F-16

Jūrmalā ceturto gadu notiek biennāle "Marīna"

Ūdensdievam uz pleciem – biennāle «Marīna» Jūrmalā

"Un pār visu spīd saule trejkrāsaina: drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana" – tā reiz rakstījusi Aspazija, un ar šādu moto tiek iekrāsotas mākslas biennāles "Marīna 2023" izstādes. Jūrmala jau ceturto reizi uzņem māksliniekus un viņu konkursa darbus. Šogad tēma – "Ūdensdievam uz pleciem".

"Mēs aicinājām māksliniekus pievērsties tādai personīgai attieksmei pret jūru, varbūt kādam mītiskam stāstam vai kādam neparastam notikumam pie jūras. Un mums bija arī balvas, tradicionāli. Profesionālo mākslinieku konkurencē galveno balvu saņēma gleznotāja Ingrīda Ivane, bet studentu kategorijā šoreiz mēs balvu dalījām uz pusēm. Tie ir divi jaunie tēlnieki – Brūss Kalniņš un Roberts Bāliņš. Viņi abi iegūst iespēju nākamajā gadā rīkot personālas izstādes Jūrmalas muzejā," pastāstīja mākslas zinātniece Inga Bunkše. "Šogad biennālē pirmo reizi ir aicināti piedalīties ne tikai gleznotāji, bet mākslinieki, kuri strādā citos medijos, tādēļ mums ir tēlniecības objekti, keramika, stikls, tekstildarbi un ir arī lielizmēra darbi un objekti, kuri galvenokārt ir apskatāmi Jūrmalas Brīvdabas muzejā, un tad ir viens ļoti interesants objekts Dubultu pludmalē, tas ir Kirila Panteļejeva spoguļobjekts ar nosaukumu "Jūra. Zeme. Debesis"". 

"Izstādes tēma šogad bija saistīta ar mitoloģiju, atsauce arī uz bērnības atmiņām, mistiskām sajūtām, kas piedzīvotas bērnībā," skaidroja biennāles "Marīna 2023" komunikācijas vadītāja Astra Šēnberga.

Biennāles izstāžu klāstu papildina arī klasikās latviešu mākslas izstāde, kurai dots nosaukums "Sapnis par aizjūru". Pirmskara paaudzes mākslinieki sapņo par neaizsniedzamiem horizontiem, mēģina pieskarties mistiskajam un eksotiskajam.

"Varbūt liekas, ka šie mākslas darbi ir nejauši savākti, bet īstenībā tā nav, jo šeit izstādes veidošanā piedalās ne tikai Jūrmalas muzejs ar saviem darbiem, bet arī ļoti daudzi Latvijas muzeji – Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, kā arī Tukuma mākslas muzejs, Ģederta Eliasa muzejs, Saldus muzejs, kas ir Rozentāla darbu glabātājs," norādīja izstādes kuratore Jana Rāve. "Priekš izstādes atklājām īstas pērles no Prandes kolekcijas un izcēlām tieši Niklāvu Strunki."

"Biennāles izstādes, kas norisinās septiņās vietās, var aplūkot visu vasaru, līdz 3. septembrim. Var piedalīties izlozē, var kopā ar ģimenēm, apmeklējot visas izstādes vietas, izpildīt uzdevumus, piepildīt ceļojumu karti un saņemt balvas," atklāja Inga Bunkše.

Aktivitātes ir dažādas, un ikkatrs apmeklētājs ir aicināts līdzdarboties māksliniekiem, veidot savus mākslas izteiksmes veidus, iepazīt dažādus vides objektus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti