Lietuvas Seima priekšsēdētāja aicina būt piesardzīgiem saistībā ar Ungārijas investīcijām

Lietuvas Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena aicinājusi būt īpaši piesardzīgiem attiecībā uz Ungārijas investīcijām, ņemot vērā plašsaziņas līdzekļos izskanējušo, ka Ungārijas uzņēmumi vēlas iegādāties Baltijas valstīs strādājošo banku "Luminor" un Lietuvas daudznozaru koncernu  "Achemos grupe".

"Ungārijas nostāja gan attiecībā pret Ukrainu, gan [Krievijas diktatoru Vladimiru] Putinu ļoti atšķiras no Eiropas Savienībā (ES) pastāvošās vienprātības," Čmilīte-Nilsena trešdien norādīja intervijā ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

"Domāju, ka attiecībā pret Ungāriju ir vajadzīga papildu piesardzība," viņa uzsvēra.

Čmilīte-Nilsena atgādināja, ka Lietuvā ir ieviesti institucionāli drošības pasākumi, piemēram, īpaša valdības komisija, kas izvērtē darījumus saistībā ar stratēģiskajiem uzņēmumiem.

Aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem, maija sākumā ziņoja, ka banku "Luminor" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā.

Pēc "Bloomberg" rīcībā esošās informācijas, OTP izteikusi nesaistošu "Luminor" iegādes piedāvājumu ASV investīciju kompānijai "Blackstone", kam pieder "Luminor" akciju kontrolpakete.

Latvijas Banka norādījusi, ka šāds piedāvājums jāvērtē Igaunijas uzraugam kopā ar Eiropas Centrālo banku, jo Latvijas un Lietuvas filiāles nav nošķirtas no "Luminor Bank" un ir Igaunijas "Luminor Bank" struktūrvienības.

Savukārt Lietuvas portāls "Delfi", atsaucoties uz saviem avotiem,  ziņoja, ka "Achemos grupe" akcionāre Lidija Lubiene gatavojas  pārdot sev piederošo koncerna akciju kontrolpaketi Ungārijas kapitāla Šveices enerģētikas uzņēmumam "MET Group".

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns arī pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā uztur kontaktus ar Kremli, kā arī kritizē ES politiku pret Krieviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti