Kultūras rondo

Desmit Jaņa Rozentāla gleznas. Otrais stāsts: Miests Kurzemē jeb Saldus

Kultūras rondo

Par vijoli un vijoļmūziku Latvijas mūzikas kultūrā

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atgriežas pirmais eksponāts

Nacionālajā mākslas muzejā atgriežas pirmais eksponāts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Otrdien, 8.martā, vēsturisks brīdis būs Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM), jo atjaunotās muzeja ēkas topošajā pastāvīgajā ekspozīcijā tiks novietots pirmais eksponāts - apmeklētāju iemīļotā Teodora Zaļkalna granītā kaltā "Cūka".

Eksponātu pārvešanu muzejs sāk ar tēlniecības kolekcijas darbiem, kuriem vēlāk sekos arī glezniecības un grafikas darbi. Kopumā atpakaļ uz muzeju ir jāpārved ap 40 000 mākslas darbu.

Par pirmo eksponātu stāsta LNMM direktore Māra Lāce: "Kurš bija vispopulārākais mākslas darbs daudzu paaudžu skatītājiem Mākslas muzejā? Tādās neformālās aptaujās šis darbs ir nosaukts - tas ir Teodora Zaļkalna 1937.gadā darinātā skulptūra "Cūka".

LNMM direktore Māra Lāce stāsta par ekspozīciju atgriešanos muzejā
00:00 / 00:48
Lejuplādēt

"Līdz ar to šobrīd mēs varam teikt, ka atkal ir zvaigžņu stunda šim darbam, šai Zaļkalna veidotajai cūciņai, kura atgriežas savās mājās. Ar šo soli mēs vēlamies parādīt un pateikt, ka mēs uzsākam ļoti intensīvu, aktīvu muzeja ekspozīciju veidošanas darbu - pastāvīgo ekspozīciju un izstāžu veidošanas darbu," uzsver Māra Lāce.

Teodora Zaļkalna (1876–1972) granīta skulptūra “Cūka” (1937) ir viens no pazīstamākajiem tēlniecības darbiem Latvijas mākslas vēsturē. To veidojot, Teodors Zaļkalns lauza stereotipus par dzīvniekiem, kuri ir vai nav cienīgi iemiesoties simboliskos mākslas tēlos. Kādā vēstulē autors rakstījis: “Ir jau vesels mēnesis, kamēr iebraucu no laukiem. Pa šo laiku mazliet atguvos un pataisīju arī pirmo savas cūkas studiju. Stingnis, vai modelis, kā agrāk teica, bija ļoti jauks. Apbrīnojami inteliģenta un saprātīga cūka. Es ar viņu labi sadzīvoju, un viņa tik brīnišķi saprata un padevās manām vajadzībām. Patiesībā man ar šo pirmo studiju jau pietiktu mana nodoma tālākai veidošanai.”

Kā vēstīts, pagājušā gada nogalē noslēdzās LNMM restaurācija, un uz īsu  brīdi to varēja aplūkot atvērto durvju dienās. Plānots, ka līdz maijam muzejā jau būs iekārtota jaunā ekspozīcija.

Jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā “Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts”, kura tiks izvietota vēsturiskās ēkas divos stāvos, kopumā būs iekļauti ap 500 mākslas darbu – gan skatītājiem labi pazīstamas Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša, Jēkaba Kazaka un citu klasiķu gleznas, gan ilgāku laiku neeksponēti 20. gadsimta otrās puses autoru (Edgars Iltners, Boriss Bērziņš, Džemma Skulme, Biruta Baumane u.c.) darbi.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti