Mūžībā aizgājusi gleznotāja Ilze Strekavina

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ziemassvētkos mūžībā aizgājusi gleznotāja un pedagoģe Ilze Strekavina, informēja Latvijas Mākslinieku savienībā (LMS).

LMS uzsver, ka Strekavina bija nozīmīga latviešu māksliniece, kuras spēcīga personība spilgtināja kultūras vidi ar savu neviltoto redzējumu.

Strekavina vizuālas mākslas redzējumu apguva jau bērnībā, jo viņas vectēvs bija gleznotājs Aleksandrs Strekavins. Bērnībā topošā māksliniece ar panākumiem guva ieskatu gan mākslā, gan mūzikā - apguva klavierspēli un vijoli.

1975.gadā Strekavina absolvēja Teodora Zaļkalna LPSR Valsts Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu ar diplomdarbu "Šahisti". Pēc studijām akadēmijā Strekavina sāka pedagoģes karjeru ražošanas apvienības VEF Kultūras un tehnikas pils Tautas gleznošanas un zīmēšanas studijā "Varavīksne" un bija tās ilggadēja vadītāja kopš 1975.gada.

LMS uzsvēra, ka patstāvīgs un nepakļāvīgs radošās personas raksturs, kā arī pārliecība par daiļrades ceļa izvēli, 20.gadsimta 2. pusē bija izaicinājums Strekavinai kļūt par pedagogu amatierkolektīvā, jo pasniegšana profesionālās izglītības iestādēs bija pakļauta LPSR pastāvošiem ideoloģiskiem un stagnatīviem aizspriedumiem un sistēmiskiem ierobežojumiem. Izvēlētais ceļš deva iespēju māksliniekiem izkopt savas spējas, iepazīstināt audzēkņus ar pasaules nozares aktualitātēm un rast domu biedrus pašdarbības kolektīvos.

Izstādēs Strekavina piedalās kopš 1979. gada. Gleznotāja izstādēs piedalījās neregulāri, jo katram darbam bija jānonāk pie skatītāja ar pārliecību bez nejaušības elementiem: Jauno mākslinieku glezniecības triennāle Viļņā (1982, 1984), Tukuma novadpētniecības muzejā (tag.  Tukuma muzejs, 1987) ar Velgu Eizenbergu, Albertu un Ilzi Pauliņiem.

Atmodas laikā, atjaunojot Latvijas neatkarību, kuratori ievēroja mākslinieces radošo bezkompromisa attieksmi mākslā un centās to izmantot, iekļaujot darbus ekspozīcijās un izstādot: Rietumberlīnē (Vācija, 1986), Čikāgā (ASV, 1992), Parīzē (Francija, 1995), Latvijā (“Rīgas Galerijā”, 1997). Personālizstādes māksliniece rīkoja: Republikāniskajā Zinību namā (tag. Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle, 1984), “Aprite” ( LNMM, 2015).

Mākslinieces darbi atrodas LMS muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Tukuma muzejā, kā arī citos muzejos un privātkolekcijās.

LMS izsaka dziļu līdzjūtību gleznotājas, pedagoģes Ilzes Strekavinas tuviniekiem un kolēģiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti