Kultūras ziņas

Hanzas Perons - jauna kultūrvieta Rīgā

Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas projekts "Forma nav formāla"

Interpretācija par Miervalža Poļa performanci

Modes mākslinieki interpretē Miervalža Poļa padomju laika performanci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Projekta “Mākslai vajag telpu” vasaras mājā Esplanādē 13. augustā tiek atklāta cikla “Latvijas Mākslas akadēmijai 100” priekšpēdējā izstāde. Šoreiz modes mākslinieki radījuši interpretācijas, turpinot slavenā latviešu mākslinieka Miervalža Poļa pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu ideju par Bronzas un Balto cilvēku. Iedvesmojoties no Miervalža Poļa, skatītājiem tiek piedāvāta neklātienes performance – Zaļais jeb atbildīgais cilvēks.

Latviešu gleznotājs, fotoreālisma virziena pārstāvis Miervaldis Polis pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados sāka eksperimentēt ar performanci kā mākslas veidu. Modes mākslinieki – Laima Jurča un Artis Štmagūts – iedvesmojušies no Miervalda Poļa idejas par Bronzas cilvēku kā padomju laiku pārstāvi un Balto cilvēku kā kapitālisma pārstāvi un radījuši Zaļo cilvēku jeb atbildīgo cilvēku no nākotnes. 

“Šis zaļais cilvēks iezīmē sevī ideju par nākotnes cilvēku, par brīvi domājošo, progresīvo, kas nevēlas atteikties izmantot plastmasu vai kādus citus tehnoloģiskos materiālus,  bet visu to patērēt atbildīgi,” stāsta modes māksliniece Laima Jurča. “Mūsuprāt, tas “eko” un “zaļais” bieži vien asociējas ar tādu kaut ko ļoti brūnu un mierīgu, dabas toņos. Bet mēs vēlējāmies lauzt šo stereotipu un parādīt, ka tā progresīvā un ekoloģiskā domāšana var būt arī savādāka.”

Neklātienes performancē par Zaļo cilvēku, rodamas arī tiešas atsauces uz Miervalža Poļa daiļradi.   

“Kvadrāta formāts simbolizē Miervalža Poļa reprezentatīvo portretu glezniecību. Un kvadrāts tāpēc, ka mūsdienās tas ir "Instagramm" formāts un tā ir lielā mērā indivīda reprezentējošā platforma. Tā mēs it kā sasaistām visu kopā,” skaidro LMA Modes dizaina nodaļas docents Artis Štamgūts.

Neklātienes performance par Zaļo cilvēku Esplanādes laukumā, projekta “Mākslai vajag telpu” vasaras mājā būs skatāma līdz augusta beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti