Maskavā muzeja apmeklētājs sabojā Repina gleznu «Ivans Bargais nogalina savu dēlu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Maskavas policija aizturējusi kādu vīrieti, kurš piektdienas, 25.maijā, vakarā Tretjakova galerijā sabojāja Iļjas Repina slaveno gleznu “Ivans Bargais un viņa dēls Ivans 1581. gada 16. novembrī” (“Ivans Bargais nogalina savu dēlu”), ziņo BBC krievu dienests.  

Galerijas preses dienests medijus informēja, ka piektdienas vakarā viens no pēdējiem apmeklētājiem ielauzās jau tukšajā Repina zālē, tiekot garām muzeja darbiniekiem, kuri pārbaudīja telpas pirms muzeja slēgšanas, un vairākas reizes ar norobežojuma metāla stabiņu iesita pa gleznas rāmja stiklu.  

Rezultātā stikls, kas pasargāja gleznu no temperatūras svārstībām un mitruma, tika sasists, gleznai ir radīti nopietni bojājumi, audekls saplēsts trīs vietās gleznas centrālajā daļā uz cara dēla figūras. Tāpat cietis gleznas rāmis.

Galerijas paziņojumā medijiem norādīts, ka tomēr vērtīgākā gleznas daļa – cara dēla sejas un roku attēls – nav cietusi.

Vīrietis nodots policijai, uzsākts kriminālprocess par kultūras vērtību bojāšanu, par ko Krievijā paredzēts līdz 6 gadiem ilgs cietumsods.  

Tikmēr glezna ir izņemta no pastāvīgās ekspozīcijas un muzeja restauratori jau ķērušies pie tās glābšanas.

Repins darbu pie gleznas “Ivans Bargais un viņa dēls Ivans 1581. gada 16. novembrī” sāka 1882.gadā. Bet 1885.gadā Tretjakova galerijas dibinātājs, Maskavas tirgotājs Pavels Tretjaks iegādājās šo gleznu no autora.

1913. gadā psihiski slimais Ābrams Balaševs Tretjakova galerijā ar nazi trīs reizes iegrieza gleznas audeklā. Pēc sarežģītas restaurācijas, kurā piedalījās pats Repins, gleznu nepārtraukti novēro, bet kopš 1927.gada tā glabājas zem stikla. Glezna ir pastāvīgajā galerijas ekspozīcijā, tā nekad nav devusies uz citām izstādēm, jo to nevar transportēt.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti