Māksliniece Lidija Zaneripa izstādē atklās ātri pagatavojamo nūdeļu «roltonu» estētiskās īpašības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ceturtdien, 9. jūlijā, RIXC galerijā notiks mākslinieces Lidijas Zaneripas izstādes “Rolis” atklāšana. Izstādē jaunā māksliniece pievērsīsies ātri pagatavojamo nūdeļu estētiskajām, grafiskajām un funkcionālajām īpašībām, veidojot digitālus attēlus un trīsdimensionālas skulptūras, informē galerijas pārstāvji.

Darbu ar ātri pagatavojamajām nūdelēm māksliniece uzsākusi pagājušā gada oktobrī, toreiz vēl neapjaušot, kā attīstīsies šī aizraušanās ar “roltonu”. Izstādes rīkotāji skaidro: ““Roltons” ir, iespējams, šodienas populārākais dzīvesstils – ātrās nūdeles, kas ātri, lēti, bez liekas piepūles uzbriest līdz pilnībai – pilns komplekts izsalkuma remdēšanai. Šāda maltīte šķietami uzrunājoša, tomēr “roltona” ietekme uz gremošanas sistēmu nemaz nav “ātri un bez piepūles”. Šāds ritms ietver sevī ilgtermiņa mokas, remdēta tiek tikai smadzeņu darbība.”

Izstādē “Rolis” ātri pagatavojamās nūdeles “tiek pasniegtas” ar estētiskuma piesātinātām garšvielām, atklājot ne tikai “roltona” funkcionālās, bet arī estētiskās un grafiskās īpašības, kas ilustrētas trīsdimensiju objektos līdzās izstādē aplūkojamo attēlu sērijai.

Pati autore par savu aizraušanos ar ātri pagatavojamajām nūdelēm un estētiskā meklējumiem neparastajā materiālā saka: “Pārsteidzoši, kā dažādi “roltona” veidi atšķiras to īpašībās un veidā, kā tie formējās. Sākot šo aizraušanos, bieži vien, bez iepriekšēja nolūka, uzzināju dažādus stāstus par “roltoniem” un cilvēku pieredzi ar tiem. Tomēr atmiņā spēcīgi iespiedusies jau izsenis piedzīvotā neizpratne un skumjas par to, kādēļ cilvēki pirms “roltona” gatavošanas tik brutāli to sadragā sīkās daļiņās?

Paradoksāli, ka šī neizpratne rezultējusies tajā, ka pati tos šķaidu. Šajā procesā, cenšoties atšķetināt “roltona” rakstu, veidojas apbrīnojamas formas. Ir aptuveni pieci dažādi veidi, kādos “roltonu” iespējams sadalīt. Rodas piecas komponentes, no kā būvēt “Roli”. Nemaz neieslīgstot detaļās par atšķirībām, kas saskatāmas starp dažādiem ražotājiem, pat produkcijām.

Līdztekus spriedumiem par materiāla funkcionalitāti uzpeldēja atziņas, ka varbūt ar darbiem arī ir tā, kā ar “roltoniem” – tikai jāuzvāra ūdens un jāaplej – “roltons” pats visu izdara.”

Viens no aspektiem, ko autore apskata, ir variācijas ar mediju un materiālu iekļaujošajām robežām, estētiskā meklējumi materiālos, materiālu un tehnoloģiju kombinācijās, kas, iespējams, sākotnēji nešķiet savienojamas nedz ar estētiku, nedz savstarpēji. Izstādē, izmantojot sabiedrības uztverē skaistajam nepiemērotus simbolus, pamatā risināts jautājums par skaistā redzējumu – estētiskā meklējumi idejās, objektos un materiālos, kas ne vienmēr pirmajā brīdī šķistu pievilcīgi, ko varētu nodēvēt pat par groteskiem.

Lidija Zaneripa ir jauna māksliniece, kura šobrīd studē Latvijas Mākslas akadēmijas maģistratūrā Vizuālās komunikācijas nodaļā, aktīvi piedalās jauno mākslinieku grupu izstādēs Latvijā, Francijā, Portugālē un citur.

Izstādes “Rolis” atklāšana – 9. jūlijā no pulksten. 16.00 līdz 20.00, RIXC galerijā Lenču ielā 2. Izstāde apskatāma līdz 22. augustam.

Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti