Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"! - Bolderāja

Kultūras ziņas

Kokles. Dzeja. Ziema

"Jarmarka" atgādina – māksla ir modē!

Mākslas akadēmijas «Jarmarka» atgādinās – māksla ir modē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar moto "Māksla ir modē", ko darbu atlases laikā papildināja sauklis "Arī kvalitāte ir modē", Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) rit pēdējie sagatavošanās darbi "Jarmarkai". Tas ir ikgadējs akadēmijas studentu darbu tirdziņš, ko vienlaikus var uzlūkot arī kā izstādi un labdarības akciju, kurai katru gadu ir cits mērķis.

Sestdien, 15. decembrī, LMA apmeklētājiem durvis vērs ikgadējā studentu darbu izstāde – gadatirgus, kas vienlaikus kalpo arī kā labdarības akcija.  

"Šogad mēs izvēlējāmies tēmu "Māksla ir modē", jo domājam par to, ka laiki mainās, laiki iet, bet māksla dažādās izpausmēs vienmēr ir aktuāla un būs aktuāla. Jaunievedums šogad ir tāds, ka modes izies ārpus aulas, viņas sagaidīs atnācējus un pavadīs atnācējus, studenti būs vairāk pieejami komunikācijai… Katedras vairāk ir iesaistījušās, lai izvērtētu darbus un vislabākie nonāktu [izstādē – gadatirgū]," stāsta “Jarmarkas” rīkotāja Gundega Turnele.

"Jarmarka" notiek jau astoņpadsmito reizi, bet tikai šogad ieviesti jauni, stingrāki noteikumi darbu atlasē – piedalās tikai LMA studenti, dalībai netiek pielaisti studiju parādnieki, kā arī ieviesti mākslinieciskās un tehniskās kvalitātes kritēriji, nepieņemot nenožuvušus darbus.

"Nolūks vienmēr ir skaists un cēls jebkurai darbībai, bet, pirmkārt, tas ir studentu pasākums, un studentam ir jābūt atbildīgam par saviem darbiem, kritiski vērtējošam un arī lepnam par saviem darbiem. Un šie kritēriji ir arī tie, kas pēc tam priecē un rosina arī skatītāju izvēlēties," spriež LMA rektors Kristaps Zariņš.

LMA Studentu pašpārvaldes pārstāvis, 3. kursa students Toms Katkevičs saka, ka ikgadējā studentu darbu izstāde – gadatirgus ir būtiska studentam, jo parāda, ka "viņš kaut ko ir darījis un tam ir kaut kāda vērtība". 

Jau vairākus gadus daļu naudas, ko ienesusi "Jarmarka", novirza cēlam mērķim. Šogad tas ir saistīts ar LMA otro rektoru Jāni Kugu, kuram šonedēļ, 12. decembrī, nosvinēta 140. jubileja. LMA vēlas atjaunot viņa jūgendstila māju Ikšķilē. Nams ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis, nodots akadēmijas īpašumā, un tajā plānots izveidot mākslinieku rezidenci.

Apmeklētājiem "Jarmarka" būs atvērta līdz 30. decembrim, un rīkotāji sola – pārdodamo darbu klāsts regulāri tiks papildināts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti