Mākslas akadēmijā studentu mākslas tirdziņš «JAUNmarka» pulcē ap 200 dalībnieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sestdien, 17. decembrī, apmeklētājiem atvērts viens no populārākajiem Ziemassvētku tirdziņiem – Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbu izstāde-pārdošana, ko agrāk sauca par “Jarmarku”, bet tagad nosaukums ir “JAUNmarka”. Divus gadus tā nenotika pandēmijas dēļ, bet šogad pulcējusi ap 200 dalībnieku. Pirmajā nedēļā "JAUNmarkas" vieskuratore ir Linda Leen.

LMA studentu mākslas tirdziņš «JAUNmarka» pulcē ap 200 dalībnieku; pirmās nedēļas vieskuratore – Linda Leen
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Cilvēki nāk viens pēc otra! Tāds skats šodien vērojams pie Latvijas Mākslas akadēmijas ieejas. Seniori, bērni ratiņos, suņi – studentu darbu izstāde "JAUNmarka" ir dzīvniekiem draudzīga. Arī cenas joprojām demokrātiskas. Un manis uzrunātie tā arī saka: tirdziņa pirmajā dienā steigušies šurp meklēt Ziemassvētku dāvanas, jo te viss ir lētāks nekā galerijās, un starp studentu darbiem var atrast īstas pērles.

Daiga, kas tikko veikusi pirkumu pie kases, ir bioloģe.

"Mani draudzene uzaicināja, ejam paskatīties! Ļoti jauki – nopirku dāvanu mammai un meitai. Mamma varētu arī klausīties, neteiksim, kas tas ir. Man patīk tas, ka studenti gatavo tādas interesantas lietas, ka viņiem ir iespēja arī dalīties ar citiem un mēs viņus varam atbalstīt. Patīk, cik radoši tas ir. Tas nav parastais tirdziņš, kur ir iepriekš paredzamas lietas. Šeit ir tā: o, cik interesanti, arī tā var izdomāt. Kāds fantāzijas lidojums!" stāsta Daiga.

"JAUNMarkā" vienkopus apskatāmi vairāk nekā 200 jauno mākslinieku darbi, pārsvarā glezniecība, bet ir arī ogles zīmējumi, keramika, stikls, metālmāksla, grafika, tekstils. Tirdziņu organizē augstskolas studentu pašpārvalde. Tikko beidzās pirmā pusgada mākslas darbu skates, tā bija jāsāk iekārtot „JAUNmarka”, stāsta pašpārvaldes vadītāja Agnese Apine, kura studē grafiku 3.kursā, un tikai oktobrī ievēlēta šajā amatā. Viņas pašas darbi atrodami gan "JAUNmarkā", gan populārajā grafiķu kalendārā, kas pazuda no letes nepilnu stundu pēc tirdziņa atvēršanas, taču tiek piegādāts vēl.

Divus gadus "JAUNmarka" nenotika, nevienam no organizatoriem nav bijusi iespēja pārņemt tradīciju no priekštečiem. Jauns velosipēds nebija jāizgudro, tikai jāvadās pēc intuīcijas, saka Agnese Apine.

"Mēs šogad mēģinājām tam pieiet kā izstādes ekspozīcijai – lai tā būtu tīrāka, sakārtotāka, labi apskatāma. Man šķiet, ka tā ir komfortablāk. Mākslai apkārt vajag telpu, lai to var pamanīt. Cenas "JAUNmarkā" nosaka paši mākslinieki, tā ir viņu izvēle. Vai nu viņi vēlas, lai darbi ilgāk stāv, tos vairāk ierauga, jeb, lai ātrāk atrod jauno īpašnieku," stāsta Agnese Apine.

Daudzi apmeklētāji tieši tā arī dara – nāk uz "JAUNmark"u kā uz izstādi. Studenti, kas pieskata tirdziņu, rūpējas, lai tukšie plankumi uz sienām, kur bijušie darbi jau atraduši pircēju, tūdaļ tiek aizpildīti. Bet vai citi vēl darbnīcās steidz pabeigt gleznas, jo tik bieži iespēja tās pārdot negadās? - jautāju organizatorei.

"Mēs pieņemam darbus, kas ir pilnībā nožuvuši. Eļļas gleznu laikam būs grūti tik ātri uzražot un nožāvēt. Cik ilgi žūst eļļas glezna? Atkarīgs no tā, cik bieza ir krāsa. Nedēļu vajadzētu pastāvēt, ja ir biezi triepieni, tad ilgāk. Citādi var izsmērēties, un tas nav korekti pret pircēju," skaidro Apine.

Pie tirdziņa ieejas šodien gleznas cilāja arī mūziķe Linda Leen. Uzaicināta par "JAUNmarkas" pirmās nedēļas vieskuratori, viņa izvēlējās studentu darbus un iekārtoja improvizētu mini izstādi.

"Trīs stendi. Viens – monohroms, nedaudz melanholisks. Otrs – kičīgāks, ugunīgāks, domājot par vasaru un kaislībām. Trešais – sievietes tēma. Viena no gleznām saucas „Tā rodas bērni”. Man ļoti patīk šis process. Es katru gadu nāku uz šo pasākumu, jau atpazīstu mākslinieku rokrakstus. Šķiet, ka vienu no darbiem esmu izvēlējusies, kas man jau ir no citām Jarmarkām mājās pie sienas. Man ir savi mīluļi!" stāsta Linda Leen.

"JAUNmarkā" no nākamās trešdienas būs cita vieskuratora izstāde, vārdu organizatori gan gribēja paturēt noslēpumā. Apmeklētājus tirdziņš gaidīs katru dienu līdz 6.janvārim, nebūs atvērts tikai svētku dienās. Jo arī studentiem ir jāatpūšas.

"JAUNmarka" apmeklētājiem būs atvērta līdz 6. janvārim katru dienu no 11.00 līdz 20.00, izņemot svētku brīvdienas no 24. līdz 26. decembrim, 31. decembrī un 1. janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti