Rīta Panorāma

Drošība uz ceļiem jaunā mācību gada pirmajā nedēļā

Rīta Panorāma

Pieaugušo izglītība

Turcijas kaligrāfijas meistaru mākslas izstāde "Mevlevī māksla"

Kongresu namā aplūkojama Turcijas kaligrāfijas meistaru mākslas izstāde «Mevlevī māksla»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iedvesmu un zināšanas pasmelt no 13.gadsimta  un pārraidīt nemainīgi 21.gadsimtā – tā ir Austrumu kultūras kaligrāfijas mākslas, kuru apgūst daudzus gadus, kur dzīves  filozofiju simbolizē vertikālas un horizontālas rindas. Meistarklases notiek   arābu kaligrāfijā ar zelta ilumināciju.

Unikālus  kaligrāfijas mākslas darbus Turcijas dienu ietvaros šobrīd var aplūkot Rīgas Kongresu namā izstādē “Mevlevī māksla”. 

“13 gadsimtus seno Austrumu kaligrāfijas mākslu sāku apgūt, kad man bija 20 gadu, un 24 gadus es sevi nepārtraukti pilnveidoju,” pastāstīja Stambulas Marmara universitātes kaligrāfijas mākslas profesors Fatihs Ozkafa. “Mācos pats. Tikai pēc astoņiem gadiem es saņēmu sertifikātu, un tagad man ir arī skolnieki.”

Apgūt seno arābu kaligrāfijas mākslu esot sarežģīti. Tajā svarīgāka ir melnā krāsa, bet akcentam lieto arī sarkano un zīda diega pavedienu – lai krāsa neizplūst. Iluminācijas ar zeltu aizsākumi meklējami 13.gadsimtā, un to māceklis pārmanto no meistara.

Katrā kaligrāfijas darbā ir gan vertikālas, gan horizontālas līnijas. To nozīmi skaidroja Tuvo Austrumu niedras flautas mūziķis Dāvis Puķe: “Vertikālās līnijas simbolizē tiekšanos uz augstāko – tie ir mūsu sapņi, idejas, tā ir mīlestība un iedvesma. Horizontālās līnijas savukārt ir mūsu zemes dzīve visādās izpausmēs.”

Galvenais izteiksmes līdzeklis ir arābu raksti. Islāma kultūrā tiem ir milzu nozīme, jo pastāv aizliegums attēlot jebkuras dzīvas būtnes, tāpēc mākslinieks nodod skatītājam savu vēstījumu ar ornamentu un kaligrāfijas palīdzību. Pats kaligrāfijas process no meistara prasa maksimālu prāta koncentrētību, bet vienlaikus arī pilnīgi atslābinātu ķermeni un iekšēju mieru, uzsvēra Puķe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti