Kultūras ziņas

Lindas Zīveres Indijas atklāsmes

Kultūras ziņas

Top jaunā Rīgas koncertzāle

KIM? izstādes Marka Rotko mākslas centrā

«kim?» viesojas Rotko mākslas centrā ar trijām izstādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Daugavpilī Marka Rotko mākslas centrā vienlaicīgi atklātas zviedru izcelsmes norvēģu mākslinieka Larsa Stranda, Dmitrija Lavrentejeva un laikmetīgā mākslas centra "kim?" izstādes. Šī ir pirmā reize, kad "kim?" dod iespēju Daugavpils skatītājiem aplūkot savu ekspozīciju.

Larss Strands izstādē "Aiz horizonta" aicina ielūkoties krāsu daudzveidībā. Lai gan no attāluma gleznas var šķist vienkrāsainas, tuvplānā ir redzama krāsu bagātība, kuras tiek uzklātas pat līdz 35 slāņiem, radot īpašu telpiskuma sajūtu. Turklāt mākslas darbi ir veidoti dažādu krāsu sērijās.

"Kad esmu strādājis pie zaļās sērijas, tai seko sarkanā vai kontrasta krāsas. Es vēlos izpētīt krāsas savos darbos," stāsta mākslinieks, atzīstot, ka dažas krāsas viņam šķietot nepietiekoši "interesantas, lai ar tām strādātu, savukārt citas krāsas ir ļoti interesantas".

Stranda meditatīvo darbu gaisotni, kur vienmēr jūtama atsauce uz horizontu, papildina Dmitrija Lavrentjeva ekspresīvie mākslas darbi izstādē "Uzlecošā Venēra". Ar enerģiskiem otas triepieniem un līnijām, kontrastainām krāsām mākslinieks izpaužas dažādos mākslas veidos - glezniecībā, litogrāfijā un tēlniecībā.

"Spilgtās krāsas drīzāk liecina par autora raksturu, par iekšējo pasaules sajūtu un dzīves filozofiju noteiktās pozīcijās," skaidro Lavrentjevs. "Mākslas darbi ir daļa no manis un mākslinieka, kurš tās gleznojis. Tas mākslinieks, kurš ir redzams galvenajā zālē, pirmajā stāvā, - mēs esam pavisam savādāki, līdz ar to katrs dod kaut ko savu.

Vienā no savām šīs vasaras reģionālajām izstādēm aplūkojama arī Laikmetīgās mākslas centra "kim?" izstāde “kim? salons”. To veido dāvanas, kuras vairāk nekā 50 mākslinieki snieguši centram piecu gadu jubilejā. Tas ir kā flirts - dažādie mākslas darbi diskutē savā starpā veidojot īpašu mijiedarbību.

Protams, humors un ironija šeit ir," uzsver "kim?" programmas direktore Zane Onckule. " Ir apskatāmi darbi no izstādēm, ko ir dāvinājuši kā pārpalikumu, vislabākajā nozīmē, gan arī jaunradīti darbi."

Laikmetīgās mākslas centra "kim?" izstāde būs aplūkojama līdz 9.augustam, savukārt abu autoru mākslas darbi būs pieejamai Marka Rotko mākslas centrā līdz 15.augustam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti