Labrīt

Re:Check: Krievu savienība stāsta, ka VVC nav tiesību pārbaudīt pedagogu latviešu valodu

Labrīt

Atsevišķus nojaukto pieminekļu fragmentus mantojuma un mākslas eksperti lēmuši saglabāt

Noskaņās un krāsā daudzveidīgā Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm"

Katrai zemei cita gaisma. Mākslinieces Agijas Jansones personālizstāde «Starp debesīm»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Krāsu toņos un noskaņās ļoti daudzveidīga ir Agijas Jansones jaunā personālizstāde "Starp debesīm", kas skatāma galerijā "Bazar’t". Tajā atklājas mākslinieces izjūtas, nu jau vairākus gadus dzīvojot starp trim valstīm – Latviju, Norvēģiju un Spāniju. Līdzās liela formāta eļļas gleznojumiem izstādē skatāmas arī miniatūras un zīmējumi.

Izstādes nosaukums "Starp debesīm" ir simbolisks, bet vienlaicīgi arī visai burtisks. Vispirms jau debesis Agijas Jansones gleznās atklājas kā pārlaicības un mūžības simbols, bet būt starp dažādu valstu debesīm ir arī gleznotājas ikdiena, jo viņa regulāri ceļo starp trim zemēm – Latviju, Norvēģiju un Spāniju.

Katrā vietā debesis esot citādas, un šī sajūtu un noskaņu atšķirība viņu kā mākslinieci arī ļoti iedvesmo. "Tomēr katrai zemei ir cita gaisma. Ziemeļzemei, Latvijai tā varbūt ir mīļāka, jo tā ir dzimtene. Bet Spānijā ir mūžīgā vasara, un tur ir burvīga zili zaļa tirkīza gaisma un saule. Debesis un gaisma ir arī kā vienojošs moments, lai visus darbus savāktu kopā un dotos ceļojumā ar skatītāju, un mēģinātu atrast, zem kurām debesīm mēs šobrīd esam," skaidro māksliniece.

Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm"
Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm"

Dzīvi starp trim valstīm gleznotāja pati dēvē par savu skaisto trīsstūri, un tā sākās pirms četriem gadiem, kad viņa satika savu dzīvesdraugu no Norvēģijas, kam ir māja arī Spānijā.

Arī uz Latviju Agija brauc regulāri, jo šeit ir viņas mājas, bērni, ģimene un draugi.

Gleznās tad arī ir ļoti plašs uzsūkto sajūtu spektrs, daudz ostas, kuģu un jūras tematikas, kas māksliniecei jau ierasti ir ļoti tuva.

Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm"
Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm"

Viņas pašas šī brīža noskaņojumu vislabāk raksturo glezna ar Latvijas jūras ainavu un buru laivām zeltainā mēnesgaismā. Agija Jansone stāsta: "Šoreiz es izvēlējos šo darbu par savu moto. Tas atspoguļo manu šī brīža noskaņojumu – miers, zvaigžņota nakts, vēja pūsma un mainīgi ūdeņi, kas šobrīd ir tādi rāmi, bet varbūt tie apmetīs kādu lielu vilni pēc dažām minūtēm. Un šeit cilvēks var doties arī tādā mēness ceļa pastaigā."

Norvēģijas ainavas ar kalniem, klintīm un kuģiem caurauž brūni sarkani balta krāsu gamma, Spānijai savukārt ir pilnīgi cita krāsu tonalitāte, kas rada pāri plūstošas vitalitātes un dzīves svinēšanas sajūtu. Māksliniece turpina: "Var šķist, ka tur ir teju vienmēr zilas, zilas debesis, bet tad, kad ir vakars, tad debesis paliek dīvaini rozīgi, maigi netverami lillīgi oranžas, to pat grūti izstāstīt. Ir palmas, ir bugenvilijas, ir strelīcijas, kas zied, ir papagaiļi, dažādi citi putni, kas dzied. Ir kailums arī, jo ir karsts. Ir meitenes brīvākas. Ir pilnīgi cita arī tā tonālā gamma. Tā ir Spānija."

Ne tikai Spāniju, arī Latviju māksliniece redz krāsu paletē ļoti bagātīgu un krāšņu, īpaši jau rudenī un rudens dārzā: "Nosaukums gleznai ir "Oda dārzam", tātad, slavas dziesma dārzam, Latvijas rudenim. Es to tik krāšņu arī sajūtu. Es mēģināju izvairīties no tās vienkārši dzeltenās lapu krāsas, bet iedot to sajūtu, ka rudens "uzsprāgst" savā krāšņumā mūsu acu priekšā. Un ūdeņi, ezeri, upes un arī debesis. Cik mūsu daba spēj būt dažāda! Arī iekoptie dārzi. Cik daudz tur ir krāsu gammu, faktūru, raibuma! Un, ja jūs veidojat savus dārzus, es aicinu, būdama mazliet arī dārznieks, – riskējiet, lieciet neiespējamas krāsu gammas, toņus kopā, un jūs redzēsit – būs "vow"!"

Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm"
Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm"

Kā apliecinājums Agijas Jansones pašas aizrautībai ar dārzniecību ir savulaik kopā ar viņas bijušo dzīvesbiedru Āri Auderu tapušās grāmatas, jo īpaši angliski izdotā "Skujkoku enciklopēdija" divos sējumos, kam Agija veidoja dizainu.

Tas ir Latvijā ir visai maz zināms, bet vērienīgs un unikāls izdevums, ko tagad var aplūkot arī izstādē. "Kopā tie divi sējumi ir deviņus kilogramus smagi. Protams, tie tapa ar atbalstu, tos atbalstīja Angļu karaliskā dārzkopju asociācija, kam patronese bija Elizabete II. Mums tā bija fantastiska pieredze. Amerikā šo izdevumu profesionāļi sauc par melno skujkoku bībeli. Latvijā ir maz par to runāts, varbūt tāpēc, ka tā ir angliski, bet tur var atrast pilnīgi visu par skuju kokiem," teic Agija Jansone.

Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm"
Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm"

Galerijas "Bazar’t" vadītāja Inese Drone enciklopēdiju dēvē par absolūtu ūnikumu un ir priecīga parādīt to arī izstādē, tāpat kā jaunāko Agijas Jansones veikumu mākslā. "Viņa pārstāv to veco, labo, pamatīgo skolu, no kuras mēs bieži vien jau sākam atvadīties. Jo šobrīd arvien populārākas ir instalācijas un darbi, kas ir īslaicīgi. Bet Agijas darbi ir par pamatīgumu, par skaisto un labo. Viņa apvieno klasiskās vērtības ar laikmetīgajām," uzsver Drone.

Agijas Jansones personālizstāde "Starp debesīm" galerijā "Bazar’t" skatāma līdz 9. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti