Kultūras ziņas

Jauna Sarkangalvīte Nacionālajā teātrī

Kultūras ziņas

Vai jānojauc Uzvaras piemineklis?

Tēlniekam Kārlim Zālem - 125

Kārlim Zālem - 125

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirms 125 gadiem Lietuvas pilsētā Mažeiķos dzimis Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu kompleksa autors, tēlnieks Kārlis Zāle. Vēsturisko romānu „Kuršu vikingi", „Viestura zobens" un „Čaks" autori Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla lasītājiem piedāvā savu jaunāko darbu, kurš stāsta par tēlnieka dzīvi – „Trīs zvaigznes".

Romāns vēsta gan par tēlnieka jaunības laiku Liepājā, studijām Kazaņā, Maskavā un Pēterburgā, gan neslēpj dažādus notikumus mākslinieku vidē un bohēmā. Stāstīts arī par politiķu un kolēģu aizdomām un nenovīdību, atainotas tēlnieka attiecības ar 20. gadsimta sākuma Latvijas inteliģences dižgariem. Skrupulozi izsekots lielāko Kārļa Zāles projektu – Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu tapšanas vēsturei.

Šobrīd Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai jāizvērtē abu kompleksu īpašuma tiesības un jāatrod labākais veids, kā aizsargāt šos pieminekļus, ko paredz speciāls Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu likums, kurš radīts, lai sakārtotu objektu juridisko statusu un īpašo datumu atzīmēšanu pie tiem. Likums tika aktualizēts pēc 16. marta nemierīgajiem notikumiem pie Brīvības pieminekļa. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete apliecinājusi, ka komisija darbu pie likuma atsāks uzreiz pēc budžeta pieņemšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti