Karaļu kroņu materiāls gleznās - Raunā skatāma metālmākslinieces Dubiņas izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Zīmīga tikšanās Raunā." Šādu nosaukumu savai izstādei, būtībā trim izstādēm, devusi metālmāksliniece Dina Dubiņa. Raunas pilsdrupu tornī būs skatāmas viņas emaljas gleznas, bet bibliotēkā un pagasta pārvaldē arī citi darbi.

Raunā skatāma metālmākslinieces Dubiņas gleznu un citu darbu izstāde
00:00 / 05:37
Lejuplādēt

"Centrālais darbs ir šis – "Vidzemniece ar Ķenča cepuri". Šis man ir viens no vismīļākajiem darbiem!" Tā iepazīstināšanu ar savām emaljas gleznām sāka metālmāksliniece Dina Dubiņa. Ir grūti vārdos vien izstāstīt, kādi ir šie darbi, bet pats par sevi runā tas fakts, ka māksliniece strādā ar juvelieru emalju.

Var teikt, ka pasaulē viņa ir viena no retajiem māksliniekiem, ja ne vienīgā, kas šajā tehnikā veido lielformāta gleznas.

"Es lietoju juvelieru emalju, kas parasti rotās tiek lietotas mazos gabaliņos, kā uz Faberžē olām, šīs emaljas ir domātas zeltam, zelta rotām.

Un laikam visā pasaulē nav neviens trakais, kas šitādas dārgas emaljas, bet nu viņas pilnīgi dzīvo savādāk, ja viņām dod plašumu. Tradicionāli jau viņas karaļu kroņos, baznīcas kaut kādos aksesuāros lieto. Principā atšķirībā no gleznām šie darbi ir mūžīgi, viņi ir mūžīgi, jo Tutanhamona maska arī ir emalja," stāstīja Dubiņa.

Darbs, strādājot ar emalju un veidojot šīs gleznas, ir gana sarežģīts.

"Darbs sastāv no daudziem gabaliņiem, katrs gabaliņš ir kādas trīs līdz piecas reizes apdedzināts 1000 grādos, ar hronometru, tur kādas pusotras, divas minūtes. Tā kā tas darbs caur rokām ir izgājis daudzas reizes. Emaljas darbi top diezgan ilgi, jo smagākā daļa jau ir tās emaljas sagatavošana," māksliniece skaidroja darbu tapšanu.

Tā kā šie mākslas darbi, ja tā var teikt, top ugunī, tad, kā uzskata māksliniece, tie nes saules un gaismas enerģiju, kas it sevišķi ir vajadzīga šobrīd. Bet vai mākslinieks šajā laikā var tā īsti palikt malā no notiekošā pasaulē?

Dubiņa atbildēja: "Tādā gadījumā mums jāpieiet pie viena cita darba, kas saucās "Šķelšanās". Es viņu taisīju janvārī, janvāra sākumā. Taisīju un saku, ko es taisu, kas tās par krāsām. Roka stiepjas pati pēc tā dzeltenā, pēc vēl kā. Beigās uztaisīju, un es tā nosaku - izskatās, kā saplēsts Ukrainas karogs."

Dubiņas darbi ir dažādu valstu muzeju fondos un privātkolekcijās, bijuši vairāk nekā 200 izstādēs dažādās pasaules valstīs, bet tagad tie skatāmi arī Raunā.

"Kad es ieraudzīju bildes ar šīm pilsdrupām, tās mani ļoti uzrunāja, ka šeit tieši emalja varētu izskatīties.

Un otrs - Inese Drone, galerija "Bazar't", ar ko es ilgstoši un veiksmīgi sadarbojos, mani uzaicināja," pastāstīja māksliniece.

Izstādes kuratore, galerijas "Bazar’t" vadītāja Inese Drone pastāstīja, ka iecere veidot Raunā profesionāla mākslinieka izstādi radusies, iegādājoties Raunā lauku īpašumu.

"Jā, man ir emocionāla sasaiste ar Raunu. Es Raunā iemīlējos, un es Raunā nopirku lauku īpašumu, uz kuru es tieku ļoti reti, jo man ir trīs darbi. Bet es braucu kā uz svētvietu uz Raunu. Un tā doma par izstādi, ja tu esi nopircis īpašumu, kurā tu gribi dzīvot, biju iepazīties ar pašvaldību. Un tad, kad tu gribi iepazīties, tu griezies pie savējiem sākumā. Un tie savējie ir cilvēki, kas darbojas kultūras un mākslas jomā," stāstīja Drone.

Iecerei, veidot šo izstādi Raunā, labprāt atsaucās kultūras centra vadītāja Linda Vecgaile un muzeja vadītāja Ieva Plētiena. Abas raunēnietes atzīst, ka savā ziņā tas ir ieguvums, ka rīdzinieks, iegādājoties īpašumu laukos, aktīvi iesaistās arī vietējā dzīvē. Viņas uzsvēra, ka Raunas vietējie iedzīvotāji noteikti izstādi novērtēs, kā arī sadarbība ar Droni varētu turpināties.

Drone uzsvēra, ka arī lauku iedzīvotājiem ir jābūt iespējai iepazīt profesionālu mākslinieku darbus.

"Izstādīt publiskā telpā, tā ir ļoti liela atbildība, un tad ir jābūt izstādītai tikai ļoti labai mākslai.

Mums ir vispār jābūt augstākai latiņai gan pret sevi, gan pret valsti. Kāpēc mēs visu darām kā viduvējības? Nē, ir jāliek tas pats labākais. Un vietā, kas tev sirdī, arī ir jāliek pats labākais," uzsvēra kuratore.

Dinas Dubiņas darbu izstāde, kas izveidota trijās vietās Raunas pilsdrupu tornī, Raunas bibliotēkā un Raunas pagasta pārvaldē būs skatām līdz 9. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti