Jelgavā skatāmas ledus skulptūras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jelgavā atkal apskatāmas ledus skulptūras. Šoreiz gan tas nebūs festivāls, bet ledus vides objektu pastaigu taka, kurā divdesmit vienā ledus objektā atainota dzīvnieku pasaule un tās mijiedarbība ar cilvēku.

Jelgavā skatāmas ledus skulptūras
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Tradicionālais ledus skulptūru festivāls Jelgavā Covid-19 ierobežojumu dēļ jau otro gadu atcelts. Atšķirībā no pagājušā gada, šogad skiču konkurss noticis, tēma izvēlēta un vienpadsmit mākslinieki no Krievijas, Baltkrievijas, Nīderlandes un Latvijas visu nedēļu veidoja ledus skulptūras.

Ledus skulptūras šoreiz ataino dzīvnieku pasaules daudzveidību. Savu vietu ledus videsobjektu takā atradis gan šā gada simbols tīģeris, gan zvēru karalis – lauva.

Jelgavā ledus skulptūra, 2022.gada februāris.
Jelgavā ledus skulptūra, 2022.gada februāris.

Brāļu Andreja un Nikolaja Kokorinu skulptūras pamatā ir sarkanā grāmata, bet tai līdzās meitene ar alni. “Gribējās parādīt dabu. Meitene būs kā grācija – dabas māte, bet aiz muguras būs Sarkanā grāmata – retu dzīvnieku simbols. Pasaules simbols, kas mums jāaizsargā. Mēs nodarbojamies ar ledusskulptūrām no 2004.gada. Galvenokārt strādājam Krievijā, bet uz festivāliem braucam arī uz citām valstīm. Mēs sen ar to nodarbojamies, mīlam ledu, un formāts nekādi neietekmē skulptūru,” sacīja ledus tēlnieks Andrejs Kokorins no Krievijas.

Tomēr mākslinieki tēmu “dzīvnieki” interpretējuši visai dažādi. “Kā notiek tā mijiedarbība cilvēkiem ar zvēriem. Kolēģa skicē ir cilvēkveidīgs krokodils. Individuālajā skicē man arī ir cilvēkveidīgs leopards.

Man liekas – liela daļa mākslinieku to ir interpretējuši tādā cilvēkzvēru virzienā,

ne tikai tieši kā cilvēki un dzīvnieki,” pastāstīja tēlniece Agnese Rudzīte-Kirilova.

Nedēļas nogalē vides objekti no ledus, kas izvietoti desmit dažādās pilsētas vietās, nodoti skatītāju vērtējumam. Lai gan šoreiz izpaliek vērienīgie koncerti un ledus skulptūru veidošanas paraugdemonstrējumi, cilvēku interese par tām nav zudusi. Uzrunātie ledus mākslas darbu cienītāji ceļu uz Jelgavu mērojuši gan no Rīgas, gan Liepājas un citām pilsētām.

Rīdziniece Ilze pastāstīja, ka ledus skulptūras skatīt uz Jelgavu braucot jau teju kopš festivāla pirmsākumiem. “Tā ir cilvēku prasme un varēšana to ledu kaut kādā veidā pakļaut sev. Interesanti skatīties. Katru gadu ir kāds darbs, kas ļoti sirdī paliek,” pastāstīja apmeklētāja.

Teju ikviens uzrunātais pauda, ka visi darbi ir fantastiski. Vislielāko sajūsmu raisa Krievijas tēlnieku Ivana Fediva un Aleksandra Savinova darbs ''Neēd mani''. Mākslinieki ledū izkaluši sikspārni, kuru apēda cilvēks un sākās visas cilvēces Covid-19 pandēmija. Arī rīdziniece Velta pauda, ka šis ir viens no interesantākajiem darbiem.

Liepājnieki Andrejs un Katja bija devušies uz galvaspilsētu, bet padzirdot par ledus skulptūrām Jelgavā nolēmuši, ka to nevar laist garām. Viņi visvairāk sajūsminās par daudziem apnikušo koronavīrusa attēlojumu.

“Pati atraktīvākā ir tā ar koronavīrusu, tur vēl maskas bija samestas. Tāda atmosfēru radoša. Bet mēs ceram, ka drīz tas beigsies,” sacīja Andrejs. Katja piebilda, ka īstenībā jau tas viss sen apnicis, bet mākslā pārvērsts pat vīruss esot jauks.

Arī talsiniece Ineta pastāstīja, ka uz Jelgavu devušies, lai izrautos no Covid-19 radītās vienmuļās ikdienas. Netraucējot arī tas, ka, lai baudītu ledusskulptūru skaistumu, nākas krietni pastaigāt. “Tas ir ļoti veselīgi, ka jāstaigā. Tagad tieši jāstaigā. Mēs vēl pagaidām visus neesam apskatījušies, bet... Patiesībā jau tie visi ir skaisti,” sacīja Ineta.

Ja laikapstākļi skulptūras nesabojās, divdesmit viens ledus vides objekts būs apskatāms nedēļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti