Dienas ziņas

Sabilē tapis Rozīņu namiņš

Dienas ziņas

"Dod 5" sākums tiešraidē 21:25 LTV1

Jelgavā atklāts pirmais mākslas tirgus

Jelgavā atklāts pirmais mākslas tirdziņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jelgavā pirmoreiz durvis vēris Ziemassvētku mākslas tirdziņš. Organizatores esot iedvesmojušās no līdzīga pasākuma galvaspilsētā – mākslas tirdziņa ''Jarmarka''. Tajā piedalīties var Mākslas akadēmijas studenti, bet, kļūstot par absolventiem, jaunajiem māksliniekiem, īpaši reģionos, pietrūkstot vietas, kur savu veikumu parādīt.

Jelgavas studentu teātra mēģinājumu zāle, sagaidot Ziemassvētkus, nodota jauno mākslinieku rokās.

Ideja par mākslas tirdziņu radusies divām mākslas pedagoģēm. Jelgava par tā mājvietu izraudzīta, kad ieraudzījušas, kā studentu teātra ēka tiek apgleznota ar spēka zīmēm.

"Mēs abas esam absolventes Mākslas akadēmijā un saprotam, ka, tiklīdz tu kļūsti par absolventu, tu ''Jarmarkā'' ar saviem darbiem piedalīties nevari. Mums ir vairāki tādi draugi, kuri ir brīnišķīgi mākslinieki, bet iespējas, kur viņi var parādīt savus darbus, ir ļoti maz," stāsta mākslas zinātniece, tirdziņa organizatore Anete Aizsilniece-Kreicberga.

Tekstilmāksliniece Ieva no Jaunpils uz mākslas tirdziņu atvedusi eņģelīšus. Iespēja tirgot savus darbus jaunajiem māksliniekiem ir ļoti svarīga, bet vēl svarīgāk esot parādīt savu veikumu.

"Kaut kā šoreiz tas vairāk ir mans radošais prieks. Arī taisot šos eņģelīšus, nedomāju, ka es viņus tā pārdošu un kā cilvēki pirks. Tā nenesās prāts," saka tekstilmāksliniece Ieva Zāgmane.

Starp vairākiem simtiem darbu, ko tirdziņam nodevuši vairāk nekā trīsdesmit mākslinieki, ir gan lielizmēra ainavas, gan citi glezniecības žanri. Turpat līdzās arī interjera priekšmeti, rotaslietas un keramiķu veikums. Režisori Astru Kacenu sajūsmina porcelāna zvani, un viņa ne mirkli nenožēlo, ka nedēļu būs jāiztiek bez mēģinājumu telpas.

"Un arī tā intriga. Kā jaunie glezno, kā tas izskatās. Patiešām es esmu ļoti priecīga, ka mums teātrī ir tāda telpa, kas šad un tad var kalpot citādām mākslas norisēm," priecājas režisore Astra Kacena.

Jau pirmajās stundās interesentu netrūkst. Vieni ienākuši tikai papriecēt acis, citi arī ko iegādāties, bet visi ir vienisprātis, ka šai jākļūst par tradīciju.

Pirmais mākslas tirdziņš Jelgavā būs atvērts līdz 22. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti