Dienas ziņas

ES pieņem pasaulē pirmo mākslīgā intelekta likumu

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Jaunieši no visas Latvijas veido murāļu skiču projektus

Jaunieši no visas Latvijas veido murāļu skiču projektus

Kas ir murālis, kā to veidot, un ko ar to darīt tālāk? Vairāk nekā 400 jauniešu no visas Latvijas Jelgavas Mākslas skolā veidoja savus projektus, lai vēlāk, iespējams, tos redzētu kaut kur pilsētvidē.

Jelgavas Mākslas skolas rīkotā vizuālās mākslas darbu konkursā "Murālis manā pilsētā" piedalījās 409 mākslas skolu audzēkņi. 17 labākie dažādās vecuma grupās saņēma apbalvojumu.                          

Konkursa "Grand Prix" ieguva Valērija Šamšura, rādot savu darbu, sacīja: "Es mēģināju šajā darbā parādīt, kā tas bija un kā tas ir tagad – tā ir mūsdienu Dubultu stacija, jaunais mūsu vilciens un vecā Dubultu stacija pirms kādiem 100 gadiem."

Konkursa "Grand Prix" ieguva Valērija Šamšura
Konkursa "Grand Prix" ieguva Valērija Šamšura

Savukārt pirmās vietas ieguvēja 14–16 gadu vecuma grupā Annija Riķīte savu darbu raksturoja: "Mana ideja bija tāda, ka ir tautumeita, un viņas svārku krokas veido deviņus pakalnus, un uz katra pakalna ir kāda lieta, kas šo pakalnu raksturo."

pirmās vietas ieguvējas 14–16 gadu vecuma grupā Annijas Riķītes darbs
pirmās vietas ieguvējas 14–16 gadu vecuma grupā Annijas Riķītes darbs

Lai arī vairums vietvaru ir piesardzīgas murāļu integrācijā pilsētvidē, Annijas darbs, iespējams, tiks īstenots, jo šobrīd jau notiekot sarunas ar pilsētas būvvaldi.

Jelgavas Mākslas skolas pasniedzēja Ilona Drīliņa komentēja: "Šīs idejas, kas šeit ir redzamas, tās ir vienkārši fantastiskas, jo tā doma bija tāda, lai jaunietis un jaunā paaudze ieskatās savā pilsētā, meklē vietas, kā un ko pateikt uz tā, tātad tāds kārtīgs medijs. Un patiesībā tā ir ļoti aktuāla tēma – ko mēs savai videi varam dot."

Apgūstot zināšanas par murāli, daudziem radās jautājums, ar ko tas atšķiras no grafiti. Kā skaidroja apvienības "HolisArts" pārstāvis Viesturs Holenders: "Grafiti ir burti, vandālisms, un murālis – tas jau ir mākslas darbs, turklāt lielformāta, kuram noteikti ir jau kaut kāds koncepts, doma, ko mākslinieks vēlas pateikt vai arī pilnīgi koša, spilgta abstrakcija, lai liktu vienkārši kādam domāt."

Jelgavas pilsētā ir tikai daži lielformāta zīmējumi. Vietējie ļaudis atzīst, ka to būtu vēlams daudz vairāk. "Tas taču dod noskaņojumu. Mums ir tik daudz pelēku māju, kaut ko jautru gribas," sacīja Jelgavas iedzīvotāja Dzintra.

Konkursa organizatori un žūrija norāda, ka bērnu idejas un redzējums viņus patīkami pārsteidzis. Šāda konkursa rīkošana esot pirmais solis, lai murāļi kļūtu par ierastāku mākslas izpausmes veidu arī pilsētvidē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti