Kultūras ziņas

Andreja Prigičeva miniatūras par Ziemassvētkiem

Kultūras ziņas

Kuldīgā restaurē unikālu sīkrūšu logu

Jauns Āzijas mākslas stāsts

Jauns Āzijas mākslas stāsts «Rīgas biržā» – Sacumas keramika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mākslas muzejā “Rīgas birža” no 15. decembra aplūkojami jauni eksponāti izstāžu ciklā “Āzijas mākslas stāsti”, kas rosina atklāt un izprast konkrētu priekšmetu ceļu līdz muzeja kolekcijai un to kontekstu kultūras vēsturē. Jaunākās ekspozīcijas centrā ir divas Japānas Sacumas keramikas pāra vāzītes, kas pirms simt gadiem kļuva par vienu no pirmajiem Āzijas mākslas dāvinājumiem jaundibinātajam Valsts mākslas muzejam.

Mākslas muzeji ārkārtējās situācijas laikā ir vienas no retajām kultūras iestādēm, kas turpina uzņemt apmeklētājus. Mākslas muzejs “Rīgas birža” turpina vasarā sākto izstāžu ciklu “Āzijas mākslas stāsti”.

“Šoreiz mēs izcēlām divas mazas Sacumas keramikas vāzītes, kur ir iespēja redzēt gan to, cik skaista un tehniski apbrīnojama ir Japānas Sacumas keramika, gan arī redzēt tās saiknes starp Rietumiem un Japānu,” skaidro izstādes kuratore Kristīne Milere. “Jo Sacumas keramika tika speciāli veidota Rietumu tirgum – Eiropai un ASV, bet oriģināli šī keramika sākotnēji Japānā parādījās caur Korejas keramiķiem, kad Japāna pēc iebrukuma Korejas pussalā sagūstīja korejiešu keramiķus, aizveda tos uz Japānu. Tā aizsākās Sacumas keramikas darbnīca, kas pēc tam pārņēma ļoti daudz Japānas kultūras un keramikas iezīmes.”

Ekspozīcija skatāmās vāzītes jaundibinātajam Valsts Mākslas muzejam 1920. gadā uzdāvināja Valdmaņu ģimene, stāsta Dekoratīvi lietišķās mākslas kolekcijas glabātāja Baiba Uburģe.

“Viņu dzīves gaitas ļoti interesantas, saistītas ar notiekošo 20. gadsimta sākumā Krievijas Impērijā. Robertu Valdmani darba gaitas aizved uz Sibīriju, no Krievijas Tālajiem Austrumiem viņš nonāk Ķīnā, strādā Harbinā un Šanhajā no sākuma kā telegrāfa ierēdnis pēc tam jau bankā. 1918., 1919. gada nogalē viņu ieceļ par Latvijas Pagaidu valdības konsulu Šanhajā,” skaidro Baiba Uburģe. “Daudz cilvēku, kas dažādu iemeslu dēļ bija nokļuvuši Austrumos, atgriezās Latvijā, un viens no tiem bija Roberts Valdmanis ar savu sievu Annu. Kad viņi atgriezās Latvijā 1920. gadā caur Ameriku un Angliju, tad viņi uzdāvināja jaunajam muzejam 30 dažādus Ķīnā un Japānā darinātus amatniecības izstrādājumus.”

“Rīgas biržas” Āzijas mākslas pamatekspozīcijā var aplūkot vēl dažus dāvinājumus, piemēram, no monētām darinātu nazi, ko parasti dāvināja kāzās, un pūdernīcu. Savukārt Lielajā zālē izstādē “Valsts muzejam 100” iespējams gūt plašāku ieskatu par muzeja pirmsākumiem, bet Āzijas mākslas tēmai veltītajā ekspozīcijā aplūkot citus dāvinātos priekšmetus, tostarp arī no Valdmaņu ģimenes.

Baiba Uburģe norāda – Valdmaņu ģimene nav vienīgā, no kuras muzejs saņēma šādus dāvinājumus. “Muzejs 10 gadu laikā saņēma vairāk nekā 100 Tālo Austrumu, Āzijas mākslas priekšmetus no latviešiem, kas dzīvoja Ķīnā vai Japānā, kas vai nu atgriezās Latvijā, vai palika dzīvot tur, bet atsūtīja priekšmetus kā dāvinājumus. Un šie priekšmeti kļuva par pamatu mūsu Āzijas mākslas kolekcijai,” stāstīja Baiba Uburģe.

Japānas Sacumas keramikas pāra vāzītes ekspozīcijā "Rīgas biržā" būs skatāmas līdz 7. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti