«Ja pabeigsi skolu, nopirkšu fotoaparātu». Liepājnieks Aigars Hibneris jau pusaudža gados zināja, ar ko nodarbosies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājā klajā nācis jaunais 2023. gada kalendārs, kas vēsta par 12 Eiropas vērtībām – mieru, labklājību, brīvu un citām. Fotogrāfiju autors, kurās fiksēti dažādu profesiju cilvēki, ir liepājnieks Aigars Hibneris. Šis jau ir otrais Liepājas kalendārs ar viņa fotogrāfijām. Iepriekš galvenajos tēlos iejutās Liepājas teātra aktieri. Teātra dzīves aizkulises fiksētas arī fotogrāfa Aigara Hibnera grāmatā "Liepājas teātris".

«Ja pabeigsi skolu, nopirkšu fotoaparātu». Liepājnieks Aigars Hibneris jau pusaudža gados zināja, ar ko nodarbosies
00:00 / 04:59
Lejuplādēt

Aigars Hibneris ir liepājnieks, kurš ilgus gadus pavadījis galvaspilsētā, taču nu jau divus gadus ar ģimeni dzīvo dzimtajā Liepājā. Mājas sētā viņam ir omulīga darbnīca, kur skan mūzika un kur viņš ne tikai Latvijas foto profesionāļiem, bet arī citiem interesentiem drukā augstvērtīgas fotogrāfijas. Būdams ar galdnieka iemaņām, kas mantotas no tēva, viņš pats no koka arī veido foto rāmjus. Ar ko Aigars Hibneris vēlējies nodarboties, tapis skaidrs pusaudža vecumā: "Pie fotogrāfijas es nonācu tepat ielas galā – piektajā skolā (Liepājas 5. vidusskola – red.), tas ir 15 gadu vecumā pēc 8. klases. Es jau iepriekš sāku, atradu skapī aparātu "Smena 8", brālēns atbrauca no Kuldīgas un parādīja, kā bildes jāattīsta. Tapa skaidrs, ar ko es nodarbošos. Izdevās pabeigt skolu. Tajā pašā dienā gājām uz foto veikalu, mamma bija apsolījusi, ja pabeigšu skolu, tad nopirks fotoaparātu. Man palaimējās, es skolu pabeidzu. Izrādījās, ka veikalā bija izstāde-pārdošana, ar pierunāšanu tiku nevis pie parastā "Zenit" par 100 rubļiem, bet ar lēkājošo diafragmu par 140 rubļiem."

Aigars Hibneris strādājis dokumentālajā foto žurnālistikā gan Liepājas laikrakstā "Kursas Laiks", gan "Rīgas Viļņos". Savā profesionālajā darbā īpašu uzmanību veltījis un velta cilvēku portretējumiem. Fotografējis Latvijā zināmas personības un veidojis izstādes. Viņa darbnīcā redzamas Mārtiņa Freimaņa, Ģirta Jakovļeva, Ģirta Ķestera un citu personību fotogrāfijas. 

2010. gadā, veidojot grāmatu par Liepājas teātri, kur redzami aktieri, tehniskie darbinieki, fiksēta viena no visilgāk spēlētajām izrādēm "Ragana" un citas. Tad arī fotogrāfs nonācis līdz idejai par profesionālu fotodruku.  Par grāmatas ieceri vairāk stāsta autors: "Tas, ko skatītājs neredz, – tāda bija ideja. Nebija domāts, ka tas būs grāmatas projekts, ka varētu būt izstāde, bet pēc vairākiem mēnešiem sapratām, ka tas ir daudz apjomīgāks darbs, ka var ko interesantāku uztaisīt. Foto projekts sakrita ar jaunajiem aktieriem – Klaipēdas kursu, mēs vienlaicīgi rudenī ienācām teātrī, viņi kā jaunie aktieri." 

Sadarbība ar aktieriem turpinājusies, kad tapa Liepājas pašvaldības veidotais 2021. gada kalendāra projekts, kas zināmā mēra bija atbalsts aktieriem pandēmijas laikā, tad kalendāra un Aigara Hibnera fotogrāfijas tika izstādītas nevis izstāžu zālē, bet gan pilsētā uz ielas. Šogad viņš fotografējis ugunsdzēsējus, sportistus, kultūras darbiniekus un citus liepājniekus jaunajam Liepājas 2023. gada kalendāram, kas vēsta par 12 Eiropas vērtībām – mieru, labklājību, brīvību un citām.

"Tas bija interesanti, paldies, Liepājas domei un Zitai Lazdānei par aicinājumu un uzticību vēlreiz ko tādu veidot. Tā bija  viņu ideja, mans uzdevums bija piedalīties ar savu radošumu tapšanas procesā," teic mākslinieks.

Aigara Hibnera darbnīcā nevar nepamanīt viņa vinila plašu kolekciju, lenšu magnetofonus, grāmatas par pasaules mūziku un fotogrāfiju. Pašlaik fotogrāfs gatavojas izstādei, kas janvārī būs skatāma Liepājas Latviešu biedrības namā. Tā būs Liepājas mūzikas telpas "Vinilkoks" īpašnieka Raita Pavloviča kolekcijas Raimonda Paula vinila plašu izstāde, kuras papildinās Raimonda Paula fotogrāfijas, to autors ir Aigars Hibneris. 

"Principā visa Raimonda Paula diskogrāfija, viss, kas izdots, sākot no pirmās plates, un visas ar Raimonda Paula autogrāfu," atklāj fotogrāfs.

Aigars Hibneris šogad sācis strādāt Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā, kur ar jaunajiem censoņiem dalās savā ilggadējā fotogrāfa pieredzē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti