Izstāde «Sarkanās kurpītes» - Aspazijas iedvesmoti sieviešu mākslas darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No 24.oktobra Kuldīgas mākslas namā būs skatāma izstāde "Sarkanās kurpītes". Izstādē, kas tapusi Aspazijas 150 gadu jubilejas noskaņās, būs redzami tikai sieviešu radītie mākslas darbi. Veidojot šo izstādi, tapusi kāda īpaša eseja, uzdoti jautājumi par radošumu, pašapziņu tieši sievietēm - māksliniecēm.

Ideja par izstādes nosaukumu "Sarkanās kurpītes" nākusi no Hansa Kristiana Andersena pasakas, atklāj izstādes kuratore un māksliniece Ieva Vītola Lindkvista. Sarkanajām kurpītēm ir simboliska nozīme, kas uzdod dziļākus jautājumus par būtisko sievietēm - māksliniecēm, kurām jānosargā savs radošums - savas sarkanās kurpītes.

Savukārt pašas izstādes pirmavots ir Aspazija, kura iedvesmojusi abas izstādes veidotājas - Ievu Vītolu Lindkvistu un Aigu Vaitkus - pievērst uzmanību latviešu māksliniecēm - sievietēm: "Uzrunāt viņas un jautāt, kā viņas jūtās Latvijā tagad. Kā zinām, sieviešu emancipācija nav nemaz tik sena. Pēdējie simts gadi pasauli ir izmainījuši ļoti radikāli. Ja mēs šodien pāršķirstām mākslas vēstures grāmatas, tad mēs tur pārsvarā ieraudzīsim lielos meistarus - vīriešus. Šodienas aina, īpaši Latvijā, ir cita - daudz labas mākslinieces ir tieši sievietes. Pasaulē daudz kas ir mainījies. Šie procesi ienes mākslā citas tēmas un intereses."

Savukārt dzejniece Ieva Rupenheite izstādei "Sarkanās kurpītes" ir radījusi eseju. Jautāta, kas, viņasprāt, ir sarkanās kurpītes, Ieva Rupenheite norāda: "Sarkanās kurpītes ir tā radošā patība sievietei. To nepazaudēt, neļaut aprakt sevi ikdienas darbos un tamlīdzīgi."

Ieva Rupenheite, uzdevusi māksliniecēm un arī sev nepatīkamus jautājumus - vai viņas ilgojas pēc vienatnes, vai viņas jūtas kā sievietes mākslas pasaulē un vai viņām garderobē ir sarkanas kurpītes tiešā un pārnestā nozīmē. Dzejniece uzskata, ka līdzīgus jautājumus par radošumu un atteikšanos varētu uzdot arī mākslinieks vīrietis, kurš viņas ģimenē arī šīs izstādes kontekstā noticis.

Sievietēm nevajadzētu aizrauties ar sevis žēlošanu, uzskata Ieva Rupenheite. Savā esejā viņa jautājusi, vai māksliniece sieviete zog laiku vīram, ģimenei, kad viņa to patur sev - radošām darbībām. "Man bija jauka nedēļas nogale mājās, kur es izmēģināju dažādas receptes, kuras es nebiju taisījusi. Nodomāju - ja man reiz ir ģimene, bērni un vīrs, man tas viss sagādā prieku, varbūt tas ir tāds uzstādījums, un nevajag domāt, kuram es ko zogu. Tas tāpat kā ar mūziku - ir mūzika nepareizā brīdī," pauž Ieva Rupenheite.

Kuldīgas mākslas namā "Sarkanās kurpītes" šogad ir jau devītā izstāde, kuras tapšanā savu radošo artavu iegulda interjera dizainere Aiga Vaitkus. Tikšanās ar māksliniekiem ir īpašas, uzsver izstādes kuratore: "Ir iespēja satikt cilvēku - ieskatīties cilvēka sirds dziļumos, vēlmēs, viņa ilgās. Patiesībā uz šo māju atnāk mākslinieki, kuri ir gatavi iznest no darbnīcas savus lolojumus, pašu dārgāko. Ja tu esi daļa no tā, tad tev notiek tas, kas skaists un emocionāls. Tu vari būt māksliniekam atbalsts."

Mākslas izstādē "Sarkanās kurpītes" piedalās Helēna Heinrihsone, Ieva Epnere, Vija Zariņa, Olga Šilova, Agate Apkalne, Lāsma Olte, Kristīne Narvida un Ieva Vītola-Lindkvista. Izstādē būs redzami īpaši veidoti darbi - gleznas, fotogrāfijas, tēlniecības un multimediju darbi.

Kā vēstīts, Kuldīgas mākslas namā pirms izstādes atvēršanas sestdien, 24.oktobrī, plkst. 16 notiks koncertuzvedums "Mums atkal spārnos jāceļas. Aspazijai - 150".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti