Hercoga Jēkaba skulptūra Kuldīgā pilsētniekos raisa izbrīnu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 1 mēneša.

Līdz ar jaunas tūrisma sezonas sākumu, Kuldīgā var aplūkot jaunu vides objektu „Teleports”, kurā attēlots hercogs Jēkabs. Jaunais objekts, kura veidotāji ir tēlnieks Gļebs Panteļejevs un arhitekts Andris Veidemanis, jau paspējis izraisīt kuldīdznieku ziņkāri un izbrīnu.

Pie vides objekta priekšpusē rakstīts: „Hercoga Jēkaba Kurzemes un Zemgales hercogistes valdnieka brīnumainā ierašanās Kuldīgā savā 400 jubilejā”. Objekts atrodas Kuldīgas centrā, Liepājas ielas galā un tā priekšpuse ir veidota no slīpēta un lakota alumīnija lējuma, kas simbolizē 21. gadsimtu, bet aizmugurējā daļa raksturo 17. gadsimtu un ir veidota no rūsināta čuguna lējuma. Jaunais vides objekts radījis izbrīnu kādā kuldīdzniekā: „Nevar saprast, kur viņi tam Jēkabam to vienu kāju nolikuši, kur tā palikusi, kāpēc viņš uz vienas kājas stāv? Kā tā otrā pusē var likt? Ā, tā ir laika mašīna! Man patīk, jo hercogs kādreiz bija pazīstams.”

Vides objekta autori izveidojuši zinātniski fantastisku vēstures simulāciju, kas ļāvusi hercogam Jēkabam pārcelties uz mūsdienām, tāpēc arī saucas „Teleports”. „Tad, lūk, ar vienu kāju senatnē un skats uz jauno pilsētu, bet otra kāja ir jau mūsdienās. Liepājas ielas galā beidzas Vecpilsētas daļa un sākas jaunā pilsētas daļa, tāpēc ir šāds ģeogrāfiskais novietojums,” skaidro Kuldīgas tūrisma speciāliste Jana Bergmane.

Izsludinot konkursu par šo vides objektu, idejas māksliniekiem esot bijušas ļoti dažādas, taču vislielāko atsaucību guva tieši „Teleports”. Atklāšanas brīdī tēlnieks Gļebs Panteļejevs intervijā laikrakstam „Kurzemnieks” uzsvēris, ka tas ir bijis nozīmīgs projekts viņa radošajā biogrāfijā, darbs nav bijis viegls, taču interesants.

Pagaidām leģenda hercoga Jēkaba skulptūrai, kas tiks stāstīta tūristiem, vēl nav izdomāta, taču „Teleports” ir ne tikai apskates objekts vien, tas raisa vēlmi uzkavēties, domāt un izzināt. Hercogs Jēkabs Kurzemes pusē rosījās 17. gadsimtā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti