Dienas ziņas

Zemeņu svētki zemnieku sētā

Dienas ziņas

Baltijas motokross Viļakā

Gulbenieši atzīmē J. Straumes 140. jubileju

Gulbenieši atzīmē mākslas meistara Jūlija Straumes 140. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai vēsture allaž būtu dzīva - atzīmējot izcilā novadnieka, lietišķās mākslas meistara, Latvijas un Gruzijas kultūras saikņu iedibinātāja Jūlija Straumes  140.jubileju, uzsver Gulbenes puses kultūras ļaudis. Atjaunotajā māksliniekam veltītajā ekspozīcijā, mākslas skolas audzēkņu darbu izstādē un Straumes daiļradei veltītajās lekcijās tiek uzsvērts un cildināts izcilās personības lielais ieguldījums lietišķās mākslas žanra attīstībā ne vien Latvijā, bet arī Gruzijā.

Gulbenietes Sandra Dikmane un Edīte Siļķēna pērn devās uz Gruziju, lai klātienē izstaigātu ceļus, ko pirms simts gadiem izdzīvojis Jūlijs Straume. Tieši viņu iespaidu un savākto materiālu rezultātā tapuši māksliniekam veltīti jubilejas sarīkojumi.

„Ieraugot to darbu, ko Jūlijs Straume darījis 16 gadus Kaukāzā, tas ir kaut kas neaprakstāms. Un ne tikai darbs, ko viņš darīja, tā filozofija, dzīves sajūta, tie virsslāņi, kas nāk ārā no viņa darbiem,” stāsta jubilejas sarīkojumu organizatore Edīte Siļķēna.

Novada kultūras centrā pulcējas mākslas zinātnieki un pētnieki, lai dalītos atziņās par Straumes radošo ieguldījumu, bet izcilajam novadniekam savus darbus veltījuši arī Gulbenes mākslas skolas audzēkņi. „Viņi paši skatās un mēģina darīt, kā mākslinieks ir darījis - tās tēmas, kuras viņš ir pētījis un skatījies, tos tehniskos paņēmienus, ko viņš ir lietojis. Un tādā veidā bērni ļoti daudz arī iemācās,” saka Gulbenes mākslas skolas direktore Sandra Dikmane.

Izcilais latvietis Gruzijā nodzīvojis 16 gadus, pētījis un vācis Kaukāza tautām raksturīgos ornamentus, nodibinājis Gruzijas tautas un lietišķās mākslas muzeju. Viņš ne velti tiek uzskatīts par Gruzijas pirmo dizaineru, gruzīnu dizaina kā mākslas nozares izveidotāju, kā arī pildījis diplomāta amata pienākumus. „No pirmā brīža, kad mēs iepazināmies ar Jūlija Straumes personu Gruzijā, ir sācies šāds process - tuvinām Latviju ar Gruziju,” norāda Latvijas goda konsule Gruzijā Regīna Jakobidze.

„Ar Straumes rakstiem, viņa darbiem un dzīvi tagad Gulbenē ir daudzi "saslimuši". Nerunājot nemaz par Druvienas pusi. Druviena jau sen ar šo pozitīvismu, šo lielo cilvēku latvisko varēšanu, dzīvesziņu vispār dzīvo,” saka Siļķēna.

Jūlijs Straume Gulbenes puses radošajiem ļaudīm ir ne tikai mākslinieks, bet arī iedvesmas un lepnuma avots, apliecinājums tam, ka no vienkārša Druvienas kalpa zēna var izaugt izcila, pasaules mēroga personība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti