Gaismas pilī izstādīs Jāņa Akuratera mākslas darbu kolekciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ceturtdien, 11.februārī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) piektā stāva izstāžu zālē atklās izstādi "Dienu atspīdumi jeb pieci stāsti par Dzejnieka mākslas darbu kolekciju". Tā veltīta dzejnieka Jāņa Akuratera 140 gadu jubilejai un ir bibliotēkas un Akuratera muzeja sadarbības projekts.

Jānis Akuraters - dzejnieks, rakstnieks, tulkotājs, sabiedrisks darbinieks, strēlnieks, Mākslas departamenta vadītāja vietnieks, laikraksta "Jaunākās Ziņas" līdzstrādnieks, Radiofona direktors - bija cieši saistīts ar dažādiem māksliniekiem gan savā tiešajā darbā, gan interešu lokā. Līdz ar to ir gluži dabiski, ka šīs draudzības rezultātā pamazām veidojās Akurateru ģimenes mākslas darbu kolekcija. Tās ir Valdemāra Tones, Konrāda Ubāna, Niklāva Strunkes, Oskara Kalēja, Jāņa Jaunsudrabiņa un citu mākslinieku gleznas.

Izstāde iepazīstina ne tikai ar gleznu kolekciju, bet arī stāsta par to, kā šie mākslas darbi nokļuvuši Akurateru ģimenes īpašumā, līdz ar to dodot iespēju spriest par dzejnieka interesēm, gaumi un draugu loku.

Jānis Akuraters sekoja līdzi gan Latvijas, gan Eiropas mākslas aktualitātēm. Savos ārzemju ceļojumos viņš labprāt apmeklēja muzejus, izstādes un pēc tam Latvijas periodikā sniedza plašus aprakstus par redzēto. Tiesa, dzejnieka privātajā kolekcijā ir tikai Latvijas autoru mākslas darbi. Varbūt tā bija viņa apzināta izvēle. Kolekcijā dominē ainavas, bet ir arī portreti, sadzīves žanra gleznas, literāro tekstu ilustrācijas, apgleznots porcelāns. Tās ir gan dzejnieka draugu dāvanas, gan iegādāti vai māksliniekiem speciāli pasūtīti darbi. Visplašākais gleznu klāsts ir no 20.gadsimta 20., 30.gadiem. Bet ir arī izņēmumi - Jāņa Jaunsudrabiņa glezna, kas eksponēta mākslinieka pirmajā izstādē 1905.gadā, kā arī Valdemāra Tones un Konrāda Ubāna mākslas darbi, kas atspoguļo strēlnieku gaitas Pirmajā pasaules karā.

Par izstādi stāsta Akuratera muzeja vadītāja Ruta Cimdiņa
00:00 / 00:46
Lejuplādēt

Izstādes atklāšanā dziedās Ieva Akuratere, skanēs dziesmas ar Jāņa Akuratera vārdiem no cikla "Sirds varā". Mūzikas autori - Gatis Zvirgzdiņš, Juris Riekstiņš un Gints Šteins.

Jāņa Akuratera gleznu kolekcija tiek eksponēta LNB, jo dzejnieka muzejā Torņakalnā šobrīd notiek restaurācijas darbi. Ar Eiropas Ekonomikas zonas līdzfinansējumu tiek restaurēta Jāņa Akuratera muzeja galvenā ēka. Restaurācijas procesu vada un realizē "Valsts nekustamie īpašumi", kas projektu plāno īstenot līdz šī gada 30.septembrim.

Izstāde būs apskatāma līdz 30.aprīlim. Ieeja bez maksas.

Izstādē izmantoti materiāli no LNB, Rakstniecības un mūzikas muzeja un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti