Gaismas festivāls «Staro Rīga 2019» būs veltīts četrām dimensijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šogad jau divpadsmito reizi norisināsies starptautiskais gaismas festivāls "Staro Rīga". Festivāls notiks no 15. līdz 18. novembrim, un tā tēma būs 4D jeb gaismas mākslas četras dimensijas – laiks, telpa, cilvēks un gaisma, ko festivāla mākslinieki interpretējuši, katrs vadoties pēc savas radošās ieceres, paziņojumā medijiem informē organizatori.

Festivālā pārstāvētas ļoti dažādas gaismas mākslas formas no nosacīti ierastākiem objektiem līdz pat ģeneratīvajai mākslai. Pavisam šogad festivālā būs apskatāmi 35 gaismas mākslas objekti, kas sadalīti divās programmās. Festivāla pamatprogrammai objekti tika izvēlēti mākslinieku konkursa kārtībā, bet otru programmu veidojuši "Staro Rīga" sadarbības partneri, un tajā iekļauti 12 objekti.

Svinot valsts dzimšanas dienu Rīgā, šogad festivālā piedalās mākslinieki no sešām valstīm – Latvijas, Igaunijas, Dānijas, Vācijas, Francijas un Lielbritānijas.

Festivāla organizatori novērojuši, ka šogad "izteiktākas mākslinieciskās tendences šoreiz ir lāzerprojekcijas un radoša veida interaktivitāte, kas izpaužas dažādās gaismas mākslas formās."

Festivāla objekti pārsvarā atradīsies Rīgas centrā un vecpilsētā, tāpēc būs viegli sasniedzami, taču trīs apskates vērti objekti atradīsies attālāk no pilsētas centrālās daļas – starptautiskajā lidostā "Rīga", Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā un Āgenskalna tirgū.

Festivālā pirmo reizi būs arī īpašo notikumu programma, kurā iekļauta, piemēram, starptautisku atzinību guvusī leģendārā britu multimākslinieka Braeina Īno instalācija "77 miljoni gleznu" Rīgas mākslas telpā. Īpašajā programmā ir arī Latvijas popdziedātājas Aminatas jaunā minialbuma prezentācija skvērā pie Latvijas Nacionālās operas, kur visu festivāla laiku būs izvietota gaismas instalācija, kas tapusi, iedvesmojoties no viņas mūzikas.

Notiks arī tradicionālais festivāla "Staro Rīga" skrējiens, kam varēs pieteikties mājaslapā.

"Gaismas festivāli un gaismas māksla urbānajā vidē ir relatīvi jauns mākslas žanrs, kas neilgā laikā ir iezīmējis daudzveidīgas izpausmes formas – video projekcijas, brīvstāvošas vides instalācijas, kā arī interaktīvus gaismas objektus, ko festivāla skatītāji var veidot un pilnveidot, izmantojot dažādas tehnoloģijas un virtuālo vidi," norāda "Staro Rīga" mākslinieciskā vadītāja Diāna Čivle.

"Gaismas festivāls pārvērš pilsētu par lielu izstāžu zāli, kurā pastaigājoties var izbaudīt gaismas mākslinieku lielizmēra mākslas objektus.

Tie var atrasties uz ēku fasādēm, pieminekļiem, uz ietvēm, parkos, kokos un pat ūdenstilpnēs."

Plašāka informācija par festivālu atrodama tā mājaslapā, "Staro Rīga" norises laikā darbosies informācijas centrs pie "Laimas" pulksteņa, kā arī "App Store" un "Google Play" būs lejupielādējama festivāla mobilā aplikācija. 

Visās četrās festivāla norises dienās tā objekti būs apskatāmi no pulksten 17.00 līdz 23.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti