Kultūras rondo

Kristīnes Kutepovas spilgtos toņos radītie darbi iedzīvosies Rīgas Mākslas telpā

Kultūras rondo

Laikmetīgās dejas izrādes janvārī

"Džemma Skulme. Saruna ar laiku". "Džemma Skulme. Viņas glezniecība"

Gaidāmas divas Džemmas Skulmes darbu izstādes – «Saruna ar laiku» un «Viņas glezniecība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar grupas “Instrumenti” performanci 7. februārī mākslas stacijā “Dubulti” atklās izstādi “Džemma Skulme. Saruna ar laiku”. Savukārt no 8. februāra līdz 5. aprīlim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs un Kupola zālē būs skatāma izstāde “Džemma Skulme. Viņas glezniecība”.

Izstāde “Džemma Skulme. Viņas glezniecība” tika iecerēta 2018. gada nogalē, pašai māksliniecei aktīvi piedaloties. Laiks licis šo darbu pabeigt, Džemmai mūžībā esot.

"Sākotnējā ideja bija no retrospekcijas parādīt to projektu, ko mēs izstrādājām Rotko centrā un attīstījām četros gados. Proti, viņai ir tādu darbu sērija, kur ir ļoti daudz sīku kolāžu, dokumentu no ģimenes albumiem, no Džemmas milzīgā arhīva," par LNMM gaidāmo izstādi Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta kuratore Inga Šteimane. "Viņa ir veidojusi tādas, var teikt, identitātes studijas. Ārkārtīgi sīkus, smalkus darbus. Tos darbus ir grūti eksponēt, un tiem ir vajadzīga speciāla scenogrāfija. Tie Rīgā nav rādīti. Tie būs."

Vēl izstādē būs pārskats par būtiskākajiem Džemmas Skulmes darbības periodiem padomju laikā. Inga Šteimane darbus strukturējusi trīs periodos.

"Esmu sapratusi, ka ir trīs periodi padomju laikā. Vismaz tā man ir sastrukturējies. Tā ir zināma tāda ciešāka sadarbība ar sistēmu. Tad ir uzplaiksnījums, ko var saukt par tādu spītības periodu, par kuru Džemmu pēc tam ļoti kritizēja. Tad ir astoņdesmitie gadi, kur tādā nosacītā harmonijā Džemma pievēršas tikai un vienīgi mūsu nacionālās identitātes jautājumiem," atklāj Inga Šteimane.

Un, protams, būs Džemmas Skulmes jaunākiem darbi, "kur Džemma ir pati ar savu vēju".

"Labs papildinājums būs tādas ļoti liela izmēra izdrukas no dienasgrāmatām, jo pēdējos gados viņas teksti, ko viņa rakstīja, savā ziņā pat apsteidza to, ko viņa paspēja uzgleznot," vērtē Šteimane.

Savukārt izstādē “Džemma Skulme. Saruna ar laiku” mākslas stacijā “Dubulti” būs sadarbības ar grupas "Instrumenti" atspoguļojums, un pirmo reizi izstādīs Džemmas Skulmes gleznotās 3D gleznas.

"Atspoguļosim to, ko mēs piedzīvojām kopā ar Džemmu mūsu muzikālajā sadarbībā, kurā Džemma bija ļoti tieši iesaistīti arī mūzikas veidošanā, kuru mēs kopīgi apspriedām, kad tapa albumi "Atkala" un "Cilvēks". Šiem albumiem Džemma bija atbildīga par to, kā tie piedzīvo vizuālo veidolu," stāsta mūziķis Jānis Šipkēvičs.

"Tādā mijiedarbībā tas tapa, un šie aptuveni trīs gadi, kurus mēs kopā pavadījām Džemmas darbnīcā, savā studijā un kaut kur telpā pa vidu, bija būtiski mums kā mūziķiem, kā muzikālajai apvienībai. Man personīgi tas bija ļoti svarīgs laiks,

kurā es ļoti daudz mācījos un ļoti daudz smēlos, cenšoties novērtēt katru brīdi, kuru mēs pavadām kopā," atzīst Jānis Šipkēvičs.

Atminoties sarunas albumu tapšanās laikā, kas arī fiksētas video, un tās varēs skatīties Dubultos, Jānis Šipkēvičs vērtē, ka arī Džemmai Skulmei viņu tikšanās bijušas svarīgas, "lai viņa noķertu kaut kādu jaunu vilni, kas viņas lielo majestātes kuģi arī mazliet iešūpoja, un tas viņai atvēra arī kaut kādus jaunus apcirkņus un arī tīri tehniski jaunu formātu, šo kvadrāta formātu, kas bija mans aicinājums viņai domāt par albuma vāku, kas būtu vinila plates formāts".

Savukārt 3D glezniecības izaicinājumam Džemma Skulme ļāvās, sava mazdēla Jāņa Skulmes un jaunā režisora Reiņa Kalnaeļļa mudināta.

"Tas, manuprāt, būs pārsteigums. Jānis Skulme un Reinis Kalnaellis uzaicināja Džemmu piedalīties eksperimentā, kur viņa gleznoja ar 3D rīkiem. Atrasties 3D realitātē un tajā veidot darbus, naturālā 3D sajūtā, nevis vairs ilūzijā, ka tu lauz plakni.

Džemma tiešām pārsteidzoši ir spējusi šajā realitātē iejusties un radījusi savas līnijas un pat figūras. 

Faili ir saglabājušies un līdz šim nav bijuši eksponēti," stāsta Inga Šteimane.

Atminoties pirmo satikšanos ar Džemmu Skulmi, Inga Šteimane atklāj, ka sadarbība aizsākusies, veidojot mākslinieces 90 gadu jubilejas izstādi Rotko centrā Daugavpilī. 

"Visi pēdējie pieci gadi mums pagāja tādās burvīgās diskusijās par mākslu un dažādu personālizstāžu veidošanā," bilst Inga Šteimane.

No nejaušas sastapšanās koncerta starpbrīdi arī izaugusi Jāņa Šipkēvica un "Instrumentu" sadarbība ar mākslinieci.

"Džemma mani noķēra viena koncerta starpbrīdī Gaismas pilī, un mums sākās saruna, un šī saruna pārvērtās draudzībā, kas bija visus šos gadus līdz pagājušajam gadam.

Bet, patiesību sakot, man liekas, tā draudzība turpinās un arī Džemmas rosība turpinās," vērtē Jānis Šipkēvičs.

Māksliniece Džemma Skulme (1925–2019) mūžībā aizgāja pagājušā gada 9. novembrī.

"Sajūta ir tāda, ka ir pārtrūcis viens tāds valdziņš, kas bija ļoti būtisks. Šī Džemmas spēja līdz pēdējai elpai savienot šo tehnisko varēšanu ar dievišķo, tas ir, man liekas, tas, uz ko mums visiem tiekties," vērtē Jānis Šipkēvičs.

Izstāde “Džemma Skulme. Viņas glezniecība” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā būs aplūkojama līdz 5. aprīlim, savukārt izstāde “Džemma Skulme. Saruna ar laiku” Mākslas stacijā “Dubulti" - līdz 17. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti